Moment artistic închinat Sfinților Trei Ierarhi la Facultatea de Teologie din Cluj

Un moment artistic, dedicat Sfinților Trei Ierarhi a avut loc miercuri seara – 29 ianuarie 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Manifestarea, ajunsă la ediția a VI-a, a debutat la ora 17:00 în sala „Nicolae Ivan” în prezența ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Au luat parte la evenimentul cultural-artistic cadre didactice de la cele două instituții teologice clujene, elevi seminariști și studenți precum și alți invitați.

În debutul manifestării, potrivit Radio Renașterea, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu a rostit un cuvânt introductiv în care a ilustrat câteva modele de femei, mame, adevărate eroine ale credinței și iubirii: „Sfinții pe care îi sărbătorim de hramul școlilor noastre teologice din întreaga lume datorează în bună măsură devenirea lor mamelor. Sfânta Emilia pomenită în calendarul Bisericii Ortodoxe la 1 inauarie, Antuza, mama Sfântului Ioan Gură de Aur, cea mai demnă femeie care a purtat numele de mamă, Monica, mama a cărei lacrimi vărsate pentru întoarcerea fiului ei la Dumnezeu nu au rămas nerăsplătite, Nona, mama a trei Sfinți. Iată patru icoane și patru chipuri de mame, eroine ale credinței și iubirii, ale răbdării și jertfelniciei, ce au împodobit cerul bisericii cu patru luceferi a căror lumină aduce și azi în lume acea atmosferă de trăire autentică creștină a veacului IV”.

În continuare, profesorul Gelu Furdui, fost realizator de emisiuni de folclor la Radio Cluj, a susținut o prelegere pe tema „Chipul mamei în poezia și cântecul popular”. Cei prezenți au putut audia și câteva piese corale despre mamă, interpretate de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu. Un momentul artistic deosebit a fost susținut și de interpreta de muzică tradițională Maria Leșe, care a prezentat în fața publicului câteva piese folclorice din zona Maramureșului.

La final Mitropolitul Clujului, ÎPS Părinte Andrei a vorbit despre frumusețea sufletului unei mame, podoaba ei cea mai de preț. și despre iubirea jertfelnică pentru copiii ei: „Sfânta Scriptură subliniază faptul că sensibilitatea, frumusețea sufletului mamei, a femeii creștine, nu pot fi suplinite de nimic altceva. Sfântul Apostol Petru spune în prima sa Epistolă un lucru extraordinar că podoaba femeilor nu este cea dinafară, împletirea părului, podoabele de aur scumpe, ci omul cel lăuntric al inimii. Mama rămâne ființa cea mai scumpă, cea mai prețioasă. De asemenea este primul catehet, cea care sădește credința în sufletele copiilor și a nepoților. Să dea Dumnezeu ca rugăciunile mamei și mijlocirea ei către Dumnezeu să rodească în sufletele copiilor și a nepoților și generațiile care sunt și care urmează să o poată urma întru credincioșie, hărnicie, dragoste și întru toate virtuțile, pentru că toate sunt prezente în sufletul mamei”.

Comentarii Facebook


Știri recente