Moment aniversar și comemorativ la Patriarhie: Oameni care au înmulțit talantul elogiați de PS Timotei

La slujba de duminică, PS Timotei Prahoveanul a vorbit în Catedrala Patriarhală despre Pilda Talanților. Spre finalul cuvântului său, ierarhul a oferit mai multe exemple de oameni care au înțeles mesajul acestei parabole și au încercat să-l pună în aplicare, adică au înmulțit talanții.

În această categorie i-a încadrat pe colegii noștri de la Ziarul Lumina, cotidian care a împlinit duminică 16 ani.

Talantul scris

„Într-o zi specială, doresc să adresez câteva cuvinte «talantului scris», așa după cum am citit într-un material publicat în «Lumina de Duminică». Ziarul Patriarhiei Române ne vorbește despre talantul scris care s-a adunat în acești 16 ani de când «Ziarul Lumina» apare în fiecare zi în Biserica Ortodoxă Română”.

„Talantul scris este unul dintre darurile lui Dumnezeu, iar în paginile «Ziarului Lumina» se regăsesc atât de mulți oameni care au încercat înmulțirea unui talant sau a unui talent, fie el și în stare incipientă. Talantul scris în acești 16 ani este închinat lui Dumnezeu, iar cei care citesc se pot folosi de un asemenea dar”, a spus Preasfinția Sa.

Un om care a înmulțit în chip special talanții

Totodată, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a amintit și de comemorarea Patriarhului Teoctist, oferindu-l exemplu de om muncitor al lui Dumnezeu care a înmulțit talanții.

„În această zi, în urmă cu 106 ani, s-a născut un om care a înmulțit în chip special darurile primite de la Dumnezeu, un om născut într-o familie cu mulți copii, din oameni săraci într-un sat în care, după propria lui mărturisire, atunci când ploua nici carele nu puteau intra”.

„Omul acesta, la vârsta de 13 ani a intrat în viața de mănăstire. A muncit mult, înmulțind talanții dăruiți de Dumnezeu: cumințenia, așezarea, buna lui rânduială, iubirea. Și a devenit slujitor al Bisericii: diacon, ieromonah, apoi episcop – aici, la București, apoi la Arad, la Craiova, la Iași și, din nou la București, ca patriarh”.

„În această zi a nașterii lui ne gândim la felul cum oamenii înțelepți înmulțesc darurile primite de la Dumnezeu. De aceea, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să ne ajute ca în ziua răsplătirii lui celei drepte să nu ne arătăm ca slujitorul care a îngropat talantul. Să-i putem oferi cu mărinimie recunoștința noastră pentru investiția pe care Dumnezeu o face cu fiecare dintre noi”.

„Să ne străduim ca talanții primiți să rămână lucrători în viața noastră și a altora, bucurându-ne de darurile pe care Dumnezeu ni le oferă”, a fost îndemnul final al Episcopului vicar Timotei Prahoveanul.


Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente