Moment aniversar la Catedrala istorică din Caransebeș

Pentru Episcopia Caransebeșului, ziua de 08 februarie marchează alegerea de către Colegiul Electoral Bisericesc, în scaunul de arhipăstor a celui de-al nouălea episcop titular al acestei istorice eparhii, Preasfințitul Părinte Lucian. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a ales ca în ajunul acestei zile să fie prezent în mijlocul credincioșilor Catedralei istorice din Caransebeș, locul unde a fost și instalat. Astfel, în Duminica a 16-a după Rusalii, ierarhul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

În cadrul Sfintei Liturghii tânărul profesor de religie, Bogdan Claudiu Petanec, a fost hirotonit de către Chiriarh diacon. La sfânta slujbă au fost prezenți numeroși credincioși, foarte mulți copii și tineri, care s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul „Gheorghe Dobreanu” al Catedralei istorice.

Se cuvenea să slujim Sfânta Liturghie împreună cu preoții și credincioșii acestei Catedrale și să mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra noastră în acest deceniu de rugăciune și lucrare în ogorul Bisericii Ortodoxe din Banatul de Munte. Această Sfântă Liturghie a fost nu numai pentru a-i mulțumi Domnului, ci și pentru a-I cere pe mai departe să binecuvânteze activitatea noastră în Episcopia Caransebeșului. Avem nevoie de conlucrare și colaborare cu toți preoții și credincioșii din această eparhie, astfel continuând lucrarea și misiunea înaintașilor noștri. Îi rugăm pe toți preoții și credincioșii din Eparhia noastră să fie pe mai departe alături de noi și împreună într-o obște duhovnicească să continuăm ceea ce am început și să ne rugăm mai mult pentru pacea a toată lumea și pentru bunastare a Bisericilor lui Dumnezeu”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente