Moment aniversar la Catedrala arhiepiscopală din Roman

În Duminica a V-a din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului şi Bacăului a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Bucuria comuniunii euharistice a fost împodobită cu hirotonia întru diacon a tânărului teolog Alexandru Grigoraș, care se adaugă soborului slujitorilor de la sfântul lăcaș mușatin, potrivit epr.ro.

După amiază, după slujba Vecerniei, preoți din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, reprezentanți ai autorităților locale, județene și centrale din Bacău și Roman, alături de numeroși credincioși, au luat parte la slujba de Te Deum, oficiată de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ, împreună cu soborul preoților consilieri și inspectori de la Centrul eparhial, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la momentul aniversar al chiriarhului locului.

La final, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei, a adresat ierarhului un cuvânt de mulțumire la împlinirea vârstei de 61 de ani. ”În numele preoților și credincioșilor dați-mi voie să dau glas câtorva gânduri pentru a ne exprima mulțumirea întrucât Dumnezeu ne-a învrednicit să avem un astfel de ierarh, care a urcat pe tronul istoric vlădicesc al acestei eparhii și care, prin bunăvoința Cerului, a fost rânduit să o călăuzească cu toată înțelepciunea pe care Dumnezeu i-a dăruit-o. Trăim bucuria de a fi colaboratori ai unui căutător de Dumnezeu și de Cer, ai unui om frământat în toată ființa lui să dobândească harul Preasfintei Treimi pentru a trăi fericit întru înțelepciunea lui Dumnezeu. Spun aceste lucruri gândindu-mă la ceea ce spunea Goethe și anume că sunt oameni care îl caută pe Dumnezeu și îl găsesc, și trăiesc în fericire și întru înțelepciune, sunt oameni care doar Îl caută fără să-L găsească, iar aceștia sunt doar înțelepți și nefericiți, și oameni care nici nu–L caută și nici nu-L găsesc, iar aceștia sunt nebuni și nefericiți. Fericirea de a trăi întru Dumnezeu este imaginea pe care Înaltpreasfinția Sa o arată în fiecare zi. Încă o dată mulțumim lui Dumnezeu că avem un ierarh care se ostenește în toată vremea pentru această Eparhie”, a afirmat, printre altele, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ.

Un cuvânt de mulțumire și aleasă recunoștință a adresat și Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman, edilul care s-a atașat multor proiecte derulate de Biserică în acest oraș și care, reamintind frumoasa colaborare între autoritatea laică locală și Centrul eparhial de la Roman, a oferit ierarhului o distincție la ceas aniversar.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rememorat parcursul său duhovnicesc, teologic și cultural. ”Pe fiecare dintre voi vă am și vă port în suflet. Iar florile sufletelor voastre, asemenea celor așezate astăzi aici, le-am adunat ca un buchet și le-am transformat în flori duhovnicești pe care Îl rog pe Dumnezeu să le primească din mâinile noastre nevrednice”, a spus ierarhul.

”Este foarte greu să faci o sinteză a unei zile onomastice, întrucât are o încărcătură aparte. Anii s-au depănat pe ghemul veșniciei, iar în viața unui om se înscriu felurite evenimente și activități, pentru că încerci să transfigurezi timpul pe care ți l-a dat Dumnezeu, nu să-l omori. Ca în fiecare an, la 29 martie, mi-am derulat în memorie timpul pe care l-am parcurs și am făcut bilanțul, așa cum trebuie să facă fiecare persoană conștientă la ziua aniversară. În astfel de momente avem datoria să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dăruit darul vieții, un dar inestimabil, pentru că viața descinde din Dumnezeu”, a mai spus ÎPS Ioachim, care a readus în cuvântul său locul și rolul pe care părinții trupești și cei sufletești l-au avut în formarea sa intelectual-duhovnicească.

De asemenea, chiarhul locului a subliniat importanța asumării slujirii în calitate de păstor de suflete într-una dintre cele mai vechi și reprezentative eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române. ”Când am fost așezat pe acest scaun vlădicesc am spus că nu sunt decât un smerit urmaș al apostolilor prin succesiune apostolică. Sunt în dreapta credință a lui Dumnezeu, sunt în Biserica Sa și vă rog să mă urmați pe această cale bornată de semnele dragostei lui Dumnezeu. Cei care vă cinstiți chiriarhul vă cinstiți pe voi înșivă. Așa că aceste flori pe care le-am primit în brațele mele și le-am binecuvântat, le repun în brațele voastre pentru că sunt însemnele dragostei voastre. Veți pleca de aici cu o picătură de har în sufletele înmiresmate, iar cuvântul meu nădăjduiesc să rodească în inimile tuturor”, a mai spus ÎPS Ioachim, urându-le tuturor, reluând cuvintele Mântuitorului Hristos, ”rămâneți în dragostea Mea, căci fără Mine nu puteți face nimic”.

Comentarii Facebook


Știri recente