Moment aniversar la Caransebeș

Miercuri, 30 aprilie, Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit aniversarea a 90 de ani de la înființarea Corului Catedralei episcopale istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, informează episcopiacaransebesului.ro

În debutul întâlnirii, părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a prezentat câteva date despre Corul Catedralei istorice, dar și despre cel care a dirijat acest cor 21 de ani, muzicologul, compozitorul și omul de cultură Gheorghe Dobreanu.

În continuare au fost prezentate evocări din trecutul îndelungat al formației corale. Astfel Dr. Ovidiu Roșu, directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale a prezentat câteva considerente întâmplate în jurul anului 1924, an în care a fost înființat corul „Gheorghe Dobrean”. Domnul dr. Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, a prezentat participarea Corului la viața culturală a orașului de-a lungul timpului, dar și date istorice despre biserica, catedrală istorică, în care acesta a activat.

Momentul festiv a continuat cu evocări despre activitatea desfășurată a corului „Gheorghe Dobreanu”, de către membrii acestuia. Apoi, a fost prezentat un scurt concert de cântări pascale și pricesne. Manifestarea s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului care a înmânat dirijorului și tuturor coriștilor diplome de cinstire și insigne omagiale, în semn de recunoștință pentru zelul și devotamentul de care aceștia au dat dovadă.

De asemenea au participat oficialități locale, oameni de cultură, preoți din municipiu, elevi seminariști și studenți teologi de la cele două școli teologice din Caransebeș, foști și actuali membrii ai Corului Catedralei istorice și un însemnat auditoriu. Corul „Gheorghe Dobreanu” asigură răspunsurile liturgice în fiecare duminică și sărbătoare la Catedrala istorică „Sfântul Gheorghe” din Caransebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…