Moment aniversar la Academia Română

Istoricul Dan Berindei, vicepreședintele Academiei Române, a împlinit, pe 3 noiembrie, 90 de ani. Cu această ocazie, în Aula Academiei a avut loc astăzi, 4 noiembrie 2013, un moment aniversar.

Pasiunea pentru Istorie s-a născut la 13 ani, a mărturisit academicianul Dan Berindei: „Istoria – o pasiune urmărită cu orice chip fără întrerupere de la 13 ani când am scris un studiu despre Carol al IV-lea, duce de Lorena, ciudat pentru această preocupare, dar era un studiu – dacă vreți – progresist în senul luptei pe care Carol al IV-lea a dus-o cu regele soare -Ludovic al XIV-lea. M-a pasionat, a fost începutul și de atunci nu am avut nici un fel de ezitare, eu nu am dorit decât să fiu istoric și mă bucur că am reușit”.

Rostul Academiei este să slujească România, Cultura și știința, a mai spus academicianul.

La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

„Domnia sa este un model pentru tânăra generație de intelectuali și nu numai. Este o personalitate care pe tot parcursul vieții, în ciuda greutăților prin care a trecut, mai ales în perioada de început a regimului comunist, a avut un comportament consecvent, s-a dăruit în totalitate profesiei de istoric, a fost și rămâne un model de patriotism și statornicie, fidelitate față de țară în care s-a născut”, a mărturisit PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Din partea Universității „Babeș-Bolyai”, academicianul Berindei a primit Distincția și Medalia de Onoare, potrivit TRINITAS TV. Opera lui Dan Berindei se întinde pe 65 de ani, reunind 94 de titluri de cărți și peste 1000 de studii și articole.

Acad. Marius Sala a elogiat distincția, calmul și discreția care-l caracterizează pe Dan Berindei.

Licențiat al Facultății de Litere și Filosofie, secția Istorie în 1945, Dan Berindei și-a luat doctoratul în științe istorice în 1969, cu teza ‘Orașul București, reședință și capitală a Țării Românești (1459-1862). Membru corespondent (1991) și titular (1992) al Academiei Române, președinte al Secției de Științe Istorice și Arheologie a instituției, din 2006 este vicepreședinte al Academiei.

Comentarii Facebook


Știri recente