Moment aniversar în Mitropolia Olteniei

În ziua când Biserica îl pomenește pe Sfântul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium, astăzi, 6 aprilie 2013, Inaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, își sărbătorește ziua numelui.

IPS Irineu a intrat ca frate la Mânăstirea Frăsinei, unde a și fost tuns în monahism în anul 1985, urmând ca în același an să fie hirotonit ierodiacon, iar în anul 1986 ieromonah, după cum ne-a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei. În 1991 a fost ales Arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului cu numele „Slătineanul”. În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 8 iulie 2008 a fost ales Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, ceremonia de întronizare fiind oficiată în data de 27 iulie 2008, la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova.

Trăirea atonită este darul de mare preț pe care Dumnezeu i l-a hărăzit, rânduindu-i ca loc de metanie Sfânta Mănăstire Frăsinei. Rânduiala monastică și stăruința în temeiul trăirii întru Hristos au fost definitorii în formarea duhovnicească a Mitropolitului de astăzi al Olteniei.

Fiind un bun păstor de suflete, un bun teolog, a știut să îmbine vocația didactică cu cea spiritual-duhovnicească. IPS Părinte Irineu a scris numeroase cărți, studii, articole și traduceri. Dintre acestea le amintim pe cele mai recente: „Iisus este Același, ieri și azi și în veac”, un laborios tratat de hristologie, publicat la Editura „Mitropolia Olteniei” și „La Personne et la communion des personnes dans la theologie de Saint Basile le Grand”, lucrare prefațată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În data de 22 noiembrie 2010, activitatea cărturărească a IPS Părinte Mitropolit a fost încununată cu titlul de Membru de Onoare al Academiei Române.

Nici lucrarea administrativă nu a fost trecută cu vederea de IPS Părinte Mitropolit. De la numirea sa în fruntea Bisericii Oltene, vechile clădiri au prins viață, ajungând să slujească săracilor, orfanilor sau celor care nu aveau până atunci unde să-și plece capul. Astfel, de la Cetrul de zi pentru persoane vârstnice „Mitropolitul Firmilian”, Ansambul „Sfântul Nicolae” – Amaradia, Centrul de Zi „Best Life” sau Centrul de restaurare patrimoniu și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova, toate laolaltă grăiesc de la sine despre folosul adus Bisericii și mădularelor ei.

Comentarii Facebook


Știri recente