Moment aniversar în Mitropolia Ardealului

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, își cinstește astăzi, 10 august 2016, sfântul ocrotitor, pe Mucenicul Arhidiacon Laurențiu. Mâine, 11 august, se împlinesc 20 de ani de la hirotonia Înaltpreasfinţiei Sale întru arhiereu. Aniversarea de la Sibiu a fost marcată prin oficierea unei slujbe de Te Deum  în capela Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, în prezența ierarhului, a angajaților Arhiepiscopiei Sibiului, a numeroși preoți, monahi, protopopi etc.

Din soborul slujitor au făcut parte: vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, exarhul mănăstirilor din eparhie, arhimandritul Macarie Țuțul, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu și protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban.

Preoții și toți cei prezenți au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru binecuvântarea adusă peste clerul și credincioșii din Mitropolia Ardealului în cei 11 ani de când IPS Mitropolit Laurențiu este arhipăstorul ardelenilor. De asemenea, preoții și credincioșii s-au rugat pentru sănătatea, ocrotirea cerească și păstorirea îndelungată a IPS Mitropolit Laurențiu, precum și pentru toate realizările pe plan pastoral-misionar, cultural, social-filantropic și administrativ din cei 20 de ani de arhierie și cei peste 47 de ani de slujire la Sfântul Altar.

20 de ani de slujire arhierească

La sfârșitul slujbei religioase, vicarul eparhial, pr. Ilarie Benchea a transmis felicitările și urările de bine din partea angajaților Arhiepiscopiei Sibiului, a preoților, monahilor și tuturor colaboratorilor. Părintele vicar i-a oferit în dar ierarhului un engolpion, ca semn de mulțumire, apreciere și supunere din partea tuturor colaboratorilor.

Suntem la un moment de suflet, de rugăciune, de înaltă emoție și simțire astăzi, când îl prăznuim pe Sfântul Arhidiacon Laurențiu, al cărui nume îl purtați cu multă demnitate creștină și când marcăm și 20 de ani de arhierie a Înaltpreasfinției Voastre, de slujire a Sfintei Biserici din cea mai înaltă demnitate. Vă suntem alături din darul lui Dumnezeu la acest moment de bucurie. Cronica istoriei va consemna realizări frumoase, în care v-ați pus pecetea înțelepciunii, a slujiriii, a dăruirii pentru credință și pentru neamul nostru românesc. Vă dorim din suflet o slujire cu multă dăruire ca și până acum, să fiți păstorul cel bun pentru noi, cei care suntem turma duhovnicească a Înaltpreasfinției Voastre, fii ai Arhiepiscopiei Sibiului și ai Mitropoliei Ardealului, a spus pr. Ilarie Benchea.

O mare responsabilitate spre dăruire

IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit celor prezenți pentru rugăciunile înălțate și pentru felicitările transmise în această zi însemnată pentru Mitropolia Ardealului. În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre ajutorul ceresc pe care l-a primit în toți anii de slujire și despre ocrotirea venită din partea Sfântului Mucenic Laurențiu.

Tot ceea ce am săvârșit noi aici, acum, nu este altceva decât o mulțumire pe care o aducem în primul rând lui Dumnezeu pentru toată rânduiala, pentru toată iconomia Sa, iar în al doilea rând pentru toți cei care au stat alături de mine și alături de care am slujit. Nu îmi asum nimic din tot ceea ce a rânduit Dumnezeu în viața mea. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru că m-a învrednicit să primesc un nume pe care l-am dorit. Am primit un nume la botez pe care l-am cinstit, dar doream un nume de sfânt pe care să-l cinstesc și eu. Nu m-am gândit că va fi o astfel de ocazie. Dacă a rânduit Dumnzeu în pronia Sa, pentru că toate sunt de El rânduite, să fiu chemat la ipopsifiere în data de 10 august, când îl prăznuim pe Sfântul Mucenic Laurențiu, arhidiaconul, iar a doua zi să fiu hirotonit și întronizat Episcop de Caransebeș, vedem că nimic nu este întâmplător. De atunci am simțit o mare responsabilitate spre dăruire. Viața cu greutățile ei a fost așa cum a rânduit-o Dumnezeu, dar chemarea spre jertfă, asemenea Sfântului Laurențiu, Arhidiaconul, dăruirea aceasta, mi-o asum și vom încerca împreună să ducem până la capăt toată responsabilitatea aceasta a slujirii arhierești. Să dea Dumnezeu ca lucrarea pe care o avem noi de împlinit și pe care o simt cu multă responsabilitate, să fie plăcută lui Dumnezeu, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

EPDH-31.07.2016-Tarnosire-Sibiselu-Nou-260

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente