Moment aniversar în Episcopia Caransebeșului

Unul dintre emeriții profesori universitari bănățeni, pr. prof. dr. Sorin Cosma, a primit o importantă distincție pentru întreaga activitate și pentru contribuția la formarea și educarea tinerilor din Caransebeș și din întregul Banat. În cadrul unei ceremonii solemne, părintelui profesor i-a fost decernat titlul de cetățean de onoare al municipiului Caransebeș, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei ședințe extraordinare a legislativului local, înalta distincție fiind oferită de către primarul municipiului Caransebeș, Marcel Vela.

‘Am recunoscut astăzi meritele unui model și simbol al învățământului din Banat. Eminentul profesor Sorin Cosma a rămas statornic legat de Caransebeș, cu ale cărui probleme și idealuri s-a identificat de-a lungul prestigioasei sale cariere’, a declarat primarul municipiului Caransebeș înainte de acordarea distincției.

Vizibil emoționat, preotul profesor universitar doctor Sorin Cosma a mulțumit autorităților locale pentru distincția acordată, precizând că titlul onorific reprezintă o cinstire a învățământului teologic din Caransebeș.

‘Această distincție înseamnă recunoașterea contribuției pe care Biserica și școala teologică de aici și-au adus-o în formarea conștiințelor capabile să se dăruiască până la jertfă pentru păstrarea valorilor autentice ale vieții românești în Banatul Montan’, a arătat, în cuvântul său de apreciere, părintele profesor universitar dr. Sorin Cosma, care a mai evocat și foarte buna colaborare dintre municipalitate și Episcopia Caransebeșului.

Părintele prof. univ. dr. Sorin Cosma s-a născut la data de 8 iulie 1939 în localitatea Hălmagiu din județul Arad. A făcut studii liceale la Arad (1953-1957), apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1957-1961). A urmat cursuri de doctorat – specialitatea morala creștină – la Institutul Teologic din București (1961-1964). A predat limbi clasice, morală, omiletică și catehetică la Seminarul Teologic ‘Episcop Ioan Popasu’ din Caransebeș.

În învățământul universitar a activat la început ca lector, apoi profesor universitar titular la Catedra de morală și spiritualitate creștină la Facultatea de Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar odată cu reactivarea învățământului teologic universitar din Caransebeș, a fost încadrat ca profesor universitar la Catedra de morală și spiritualitate creștină și la catehetică, unde funcționează și în prezent.

Din 1969 face parte din comitetul de redacție al revistei ‘Mitropolia Banatului’ (actualmente ‘Altarul Banatului’), iar din anul 1994 este membru în comitetul de redacție al reactivatei publicații bisericești ‘Foaia Diecezană’ din Caransebeș.

În anul 1967 a fost hirotonit diacon pe seama capelei seminarului, iar în 1974 a fost hirotonit preot. În 1972 a fost distins cu brâul roșu, iar în 1979 a fost ridicat la rangul de protopop onorific. În 1982 a fost hirotesit ca iconom stavrofor, iar la 1 februarie 2002 a primit cea mai înaltă distincție bisericească, Crucea Patriarhală.

De mai mulți ani participă în comisia de doctorate la Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu.

Activitatea publicistică a început-o în 1962, ca doctorand în teologie. De atunci, timp de 50 de ani, a colaborat la toate revistele centrale bisericești, la revistele mitropolitane, precum și la îndrumătoarele bisericești și la foile eparhiale, cu studii, articole, recenzii, predici, cateheze, note și comentarii. Părintele profesor dr. Sorin Cosma este și autorul a opt volume de teologie morală, bioetică și catehetică.

Comentarii Facebook


Știri recente