Moment aniversar în Episcopia Caransebeșului

Marți, 26 februarie 2014, se împlinesc opt ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian în istoricul scaun de episcop al Caransebeșului, după cum ne-a transmis Darius Herea.

Prin lucrarea lui Dumnezeu, după ce Preasfințitul Părinte Episcop dr. Laurențiu a devenit Mitropolit al Ardealului, la Caransebeș a fost ales (la 8 februarie 2006) ca episcop Preasfințitul Părinte Lucian Mic, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Tinerețea i-a oferit forța necesară pentru împlinirea nu doar a unor proiecte noi, ci și pentru ducerea la îndeplinire a idealurilor visate de înaintașii din scaunul arhieresc de la Caransebeș. Cel mai important deziderat al ierarhilor de la Caransebeș, de la rectitorirea episcopiei în anul 1865, a fost ridicarea unei noi catedrale în orașul de reședință. Rânduiala lui Dumnezeu a fost ca mărețul ideal să fie împlinit, la 12 septembrie 2010, sub arhipăstorirea Preasfințitului Părinte Lucian, dată la care întreg Banatul de munte a prăznuit sfințirea Catedralei Învierea Domnului. Ca o răsplată a împlinirii, evenimentul s-a bucurat de participarea și binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a unui numeros sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Evenimentul din 12 septembrie 2010 a fost, fără îndoială, cea mai importantă realizare petrecută în Episcopia Caransebeșului după întemeierea ei, în anul 1865.

Preasfințitul Părinte Lucian a desfășurat și o activitate pastorală cuprinzătoare. Pentru că prezența episcopului în mijlocul credincioșilor este semn al unității și rod al credinței, cercetarea cu timp și fără timp a comunităților din eparhie a fost grija pastorală cea mai de căpătâi a Ierarhului nostru. Acum, la opt ani de păstorire a Caransebeșului, nici o biserică și comunitate parohială nu a rămas necercetată. Toate cele 228 de parohii, filii și centre misionare din eparhie au fost vizitate pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor. A hirotonit peste 140 de clerici și a impulsionat ridicarea și renovarea a numeroase biserici. Este de menționat că, în acești opt ani de slujire arhierească, Preasfințitul Părinte Lucian a târnosit peste 60 din edificiile de cult ale eparhiei, iar alte aproximativ 130 au fost binecuvântate în urma unor lucrări de refacere și amenajare. La acestea se adaugă refacerea și restaurarea unor mănăstiri importante din Episcopia Caransebeșului. Tot ca realizări pe plan pastoral și misionar amintim înființarea Departamentului pentru Tineret al Episcopiei Caransebeșului și organizarea de slujiri solemne și pelerinaje în cadrul județului Caraș-Severin.

Prin grija Ierarhului s-a realizat, în primul rând, edificarea și sfințirea noii catedrale episcopale. Cu toate că finalizarea catedralei a însemnat un efort considerabil pentru o eparhie mică, cum este cea a Caransebeșului, nu au fost neglijate nici alte obiective: s-a construit un sediu nou pentru Seminarul Teologic din Caransebeș; s-a reamenajat Centrul Eparhial; s-au înființat magazine de obiecte bisericești în cuprinsul Eparhiei; s-au înființat ateliere de croitorie bisericească și de pictură bisericească bizantină; s-a dotat atelierul de lumânări al Eparhiei cu tehnologie modernă ș.a.

Lucrarea socială a fost și ea amplificată în Episcopia Carasebeșului. S-au înființat numeroase centre în cadrul cărora se desfășoară activități filantropice .ș.a. De asemenea a fost creată o rețea de Centre de Tineret în orașele Reșița, Oravița, Anina și Moldova Nouă. În cadrul sectorului social-misionar funcționează Centrul de Voluntariat coordonat de prof. Rada Petrișor, care prin intermediul trupei de teatru „Credo” susține periodic spectacole caritabile și lecții deschise pentru copiii și tinerii din așezările rurale din Banatul de Munte.

Preasfințitul Lucian a însuflețit și activitatea culturală a județului nostru. Preasfinția Sa este autorul a numeroase cărți și studii de teologie și istorie bisericească, fiind și un permanent promotor al cercetării științifice responsabile. A sprijinit și sprijină curent publicarea a valoroase lucrări de istorie bisericească a Banatului, încurajând, de asemenea, prin cuvânt și faptă tinerii talentați și dornici de studierea disciplinelor teologice. Pe aceeași linie de promovare a culturii se înscrie și inaugurarea și sprijinirea manifestării anuale intitulate „Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin”, eveniment ce întrunește festivaluri de muzică corală, de poezie în grai bănățean spre o mai mare dezvoltare și cunoaștere a culturii populare, dar și un simpozion internațional de istorie și spiritualitate bănățeană, la care participă an de an ierarhi de seamă ai Bisericii noastre, teologi și cercetători din țară și străinătate.

La ceas aniversar, când se împlinesc opt ani de misiune creștină sub oblăduirea duhovnicească și administrativă a Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, preoții și credincioșii Episcopiei Caransebeșului sunt încredințați de lucrarea frumoasă ce s-a împlinit în acest răstimp în istorica instituție bisericească superioară a Banatului Montan. Sub semnul simbolismului teologic al numărului opt, care ne trimite cu gândul la Ziua Învierii, zi ce a deschis porțile veșniciei, suntem încredințați că slujirea arhierească a Preasfințitului Părinte Lucian a așezat clerul și poporul din Biserica lui Hristos a Caransebeșului în acest duh al veșniciei. Întru mulți și fericiți ani, Preasfințite Părinte Episcop Lucian!

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…