Moment aniversar în Eparhia Râmnicului

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, și a Sfântului Antonie, Patriarhului Constantinopolului, astăzi, 12 februarie 2013, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” din municipiul Râmnicu Vâlcea, potrivit arhiram.ro.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru darul vieții și pentru binefacerile revărsate asupra Sa, atât în plan personal cât și în activitatea pastoral-misionară desfășurată.

La final, Părintele Gheorghe Mateescu, Consilier Juridic al Arhiepiscopiei Râmnicului, în numele preoților slujitori și a credincioșilor a mulțumit pentru vizita și binecuvântarea arhierească și a urat Preasfințitului Părinte Emilian, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 41 de ani, sănătate, bună sporire întru toate și păstorire aleasă și binecuvântată întru mulți ani.

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul s-a născut la 12 februarie 1972, în localitatea Berezeni, județul Vaslui (nume de botez: Vlad). Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Neamț (1990-1995) și Facultatea de Litere și Teologie, din cadrul Universitații „Ovidius” din Constanța, la Specializarea Teologie-Istorie (1996-2000), unde a urmat și cursurile de masterat la specializarea Istorie veche-medievală (2000-2002).

În anul 2003 a fost admis la cursurile de doctorat, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, la Specializarea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu teza „Mitropolia Moldovei și Sucevei: Arhiepiscopia Iașilor în prima jumătate a secolului al XX-lea (1900-1948)”, elaborată sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Emilian Popescu. În ianuarie 2009 i s-a conferit titlul de doctor în teologie.

În 2001 a urmat un curs de limbă engleză organizat de către Consiliul Mondial al Bisericilor din Geneva la Academia Ortodoxă din Vilemov, Cehia, iar în 2005 a participat la un Stagiu de perfecționare a limbii engleze la Comunitty of the Resurrection, Mirfield și cursurile de teologie din cadrul Colegiului Teologic Resurrection, Marea Britanie. Din anul 2004 este cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași și Craiova.

În lucrarea administrativă, Preasfințitul Emilian a îndeplinit funcțiile de: Mare eclesiarh al Mânăstirii Neamț; Preot spiritual al Facultății de Teologie din Iași; Președinte al Consistoriului monahal și Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Iașilor; Exarh al mânăstirilor din județul Iași.

În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 29 octombrie 2009 a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu titlul „Lovișteanul”. Ceremonia de întronizare, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a avut loc în data de 14 noiembrie 2009, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Pe lângă activitatea didactică, a desfășurat și desfășoară o bogată activitate misionar-pastorală, precum și științifică, concretizată în cărți, studii și articole. A participat și participă activ la congrese, conferințe, simpozioane și întruniri științifice naționale și internaționale.

În ce trei ani de misiune arhierească, ca Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfinția Sa a desfășurat o bogată activitate misionar-pastorală efectuând numeroase vizite canonice și pastorale, a târnosit și binecuvântat zeci de biserici, slujind în fiecare duminică și sărbătoare, hirotonind și hirotesind zeci de preoți.

Comentarii Facebook


Știri recente