Mogoșoaia | Catapeteasma restaurată a Bisericii care „a învins vremurile” sfințită de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit luni catapeteasma restaurată a Bisericii din incinta Palatului Mogoșoaia.

Despre lăcașul de cult închinat Sf. M. Mc. Gheorghe, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a spus că „a învins vremurile”:

„Locul acesta binecuvântat de Dumnezeu și iubit de Sfântul Constantin Brâncoveanu a învins vremurile, încercările, ani de opresiune, ani de dictatură, dar și ani când foarte mulți neprieteni căutau orice valoare care veana din adânc de istorie”.

Localitatea Mogoșoaia și biserica ce îi aduce acesteia „mari bucurii și prestigiu” se află sub Acoperământul Maicii Domnului și sub permanenta purtare de grijă a Ei, a constatat ierarhul, arătând că acesta este motivul dăinuirii peste veacuri.

După sfințirea catapetesmei Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în prezența a câtorva sute de credincioși.

PS Timotei Prahoveanul la Mogoșoaia. ©Andrei Dumitru / Jurnalul de Ilfov

Predica rostită de ierarh a pus accentul pe istoria minunii din Vlaherne care a dus la stabilirea sărbătorii din 1 octombrie.

Totodată, ierarhul a evidențiat faptul că cinstirea Maicii Domnului se face „în orice zi ne-am afla din timpul anului bisericesc prin rugăciuni, cântări, ziceri speciale pe care le închinăm Celei mai înalte decât cerurile”.

În finalul omiliei, Episcopul Timotei a rostit poezia „Rugăciune” în care Mihai Eminescu elogiază persoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Distincții din partea Patriarhului

După oficierea Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit, din partea Patriarhului României, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni Secretarului de Stat pentru Culte și Președintelui Consiliului Județean Ilfov.

La rândul său, preotul paroh Ioan Vrăjitoru a fost distins cu Crucea patriarhală pentru clerici, iar preotul slujitor, Claudiu Vrabie, cu rangul de sachelar, informează Radio Trinitas.

De asemenea, alte persoane care avut contribuții în restaurarea catapetesmei bisericii istorice din Mogoșoaia au primit diplome omagiale.

Biserica din Mogoșoaia

Biserica din Mogoșoaia este o ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, finalizată în 1688.

Biserica din Mogoșoaia. ©ZL

A fost paraclisul Palatului din Mogoșoaia și face parte din complexul acestuia, deși este situată în afara zidurilor, după modelul vestic.

Construcția din cărămidă și are formă de navă, zidurile laterale fiind legate între ele prin ziduri transversale. Acoperământul consistă din bolți cilindrice și din calote semisferice.

Foto credit: Andrei Dumitru / Jurnalul de Ilfov

Comentarii Facebook


Știri recente