Mobilizare la Moravița, comuna lipsită de biserică de o sută de ani: Casa parohială a fost gata de Sf. Parascheva

Un articol publicat de Basilica.ro le-a dat credincioșilor din Moravița, județul Timiș, inspirație și putere pentru a se mobiliza. Înainte de venirea iernii, au reușit să reabiliteze vechea casă parohială, unde vor locui preotul Pavel Jijița și preoteasa lui, Roxana. Părintele va fi mai aproape de șantierul bisericii, care își așteaptă de mult finalizarea. Ortodocșii din Moravița nu au biserică de peste un secol.

Când a comandat o icoană pictată care o înfățișa pe Sfânta Parascheva, preoteasa Roxana nici nu visa că va vedea gata, odată cu icoana, și casa în care voia să o așeze. Și nici că acestea se vor împlini chiar în ajunul praznicului cuvioasei din acest an.

Prezbitera are mare evlavie la sfântă. De multe ori, când ea și soțul ei, Părintele Pavel Jijița, parohul Parohiei Moravița-Dejan (foto jos), s-au rugat la ea, au simțit că i-a ajutat. De aceea, s-au gândit ca hramul casei parohiale să fie Sf. Cuv. Parascheva.

Părintele Pavel Jijița și prezbitera Roxana la filia din Dejan a parohiei. Foto: Arhiva personală

Doar că visul de a renova casa parohială, nelocuită de 30 de ani, părea foarte îndepărtat. Părintele făcea naveta de la Timișoara pentru slujbe, în prezent oficiate într-o capelă improvizată din sat, și privea cu durere la zidurile noii biserici din apropiere, aflate în bătaia intemperiilor.

După ce povestea satului fără biserică s-a propagat în mediul online, oamenii au donat bani și s-au pus pe muncă la casa parohială. Dacă vor biserică nouă în sat, le trebuie și un paroh care să le fie mereu aproape.

Oamenii au lucrat, Dumnezeu a împlinit

„Am fost toți laolaltă ca un lanț, iar ceea ce pentru oameni e imposibil la Dumnezeu a fost cu putință”, a afirmat părintele. „Mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu și slavă Lui, că a trimis oamenii potriviți la timpul și locul potrivit. Și le mulțumesc tuturor celor care s-au jertfit, fie cu banul, fie cu timpul sau brațul, chiar și cu gândul bun!”

Așa arăta casa după 30 de ani în care a stat nelocuită. Foto: Arhiva personală

Deși spune că lista celor cărora le datorează mulțumiri este lungă, el a oferit câteva nume.

Curtea casei parohiale era năpădită de buruieni. Foto: Arhiva personală

Răzvan Brăzdău, pe atunci viceprimar, a făcut o donație consistentă din fondurile personale și a alergat pretutindeni pentru a aduce materiale și utilaje.

Despre acesta, părintele povestește: „Nu poate sta într-un birou, pe el îl găsești tot timpul pe teren, știe necazurile tuturor”. De aceea, oamenii l-au și ales de curând primar.

Un sprijin important a venit de la Eugen Ștefănescu și soția sa, Claudia, care trăiesc acum în Germania, dar sunt originari dintr-o localitate apropiată, Stamora Germană. Deși Eugen Ștefănescu nu vedea cu ochi buni preoții, campania tânărului paroh l-a impresionat și l-a determinat să mobilizeze mai mulți donatori din diaspora pentru casa parohială din Moravița.

După articolul publicat în iulie 2020 pe Basilica.ro, șantierul s-a pus pe picioare. Foto: Arhiva personală

Cei care erau în localitate și au putut, și-au oferit și brațele și priceperea: consilierul parohial Stelian Avram și Denis, cel mai mare dintre cei patru copii ai săi, au fost sufletul șantierului. Sunt pricepuți la construcții, apropiați sufletește de părinte și nelipsiți de la slujbele religioase.

Denis Avram lucrează la tencuiala exterioară. Foto: Arhiva personală

„Sunt exact cum trebuie să fie o familie de creștini”, spune parohul.

Alte brațe pricepute oferite în ajutor au fost cele ale instalatorului Zaharia Zegrean, care a făcut tot ce ținea de instalația și centrala termică, și cele ale priceputului electrician Mircea Mîțu, care le-a făcut instalația electrică.

Domnul Vasile Iurescu (centru), „magicianul” porților și al obiectelor din metal, a sponsorizat și instalat poarta. Alături de el, mereu ajutor de nădejde pe șantier, vecinul Teclu Leach (dreapta). Foto: Arhiva personală

Un alt consilier, Vasile Iurescu, specialist în confecții metalice, a achiziționat și instalat poarta și termopanele. „Orice înseamnă legătură de fier, el rezolvă”, spune cu admirație Părintele Pavel Jijița.

Părintele și preoteasa sunt în curs de mutare în noua casă parohială. Foto: Arhiva personală

Un nou vis: biserica din Moravița

„Cel mai important front pentru noi acum este biserica. Dar, dacă nu am fi rezolvat problema cu casa parohială, nu aș fi putut să mă ocup și de biserică”, spune parohul. „În perioada în care am stat în gazdă în sat, rezultatele s-au văzut: în fiecare zi s-a lucrat la biserică.”

Instalarea în noua casă parohială îi va permite părintelui să se ocupe îndeaproape de șantierul bisericii. Foto: Arhiva personală

Dar apoi nu a mai avut gazdă și făcea naveta 140 de kilometri de la Timișoara.

Cofrajele de lemn și schelăria au nevoie de reconsolidare. Părintele se teme să nu piardă toată strădania de până acum. Foto: Arhiva personală

„Stăm cu biserica descoperită. Plouă, bate vântul, schela noastră de lemn și cofrajele de la cupolă ar trebui reconsolidate.” Dar cea mai stringentă nevoie ar fi realizarea acoperișului bisericii. Numai acesta ar costa aproximativ 100.000 de lei.

Din toamna trecută, de când a fost numit paroh, și până la starea de urgență din acest an, părintele a apucat doar să îndrepte câteva probleme ale construcției. În acest scop l-au ajutat pro-bono doi cunoscuți arhitecți din Timișoara, dirigintele de șantier și constructorul.

Crucea marchează locul unde va fi Sfânta Masă în altar. Foto: Arhiva personală

A mai reușit de curând să depună actele pentru o finanțare de la Ministerul Cultelor, dar va prinde doar rectificarea bugetară, deci nu vor fi bani prea mulți. Probabil că nici măcar nu vor acoperi datoria de aproape 50.000 de lei pe care parohia o are către constructor.

Satul este sărac. Deși situat în vestul țării, o zonă în general prosperă, aici nu au nici măcar asfalt. Mai ales la Dejan, unde este o filie a parohiei, locuitorii au mari probleme cu drumul. Nu se poate circula cu mai mult de 20 de kilometri pe oră, ca să nu se distrugă cauciucurile.

Dar Părintele Pavel Jijița este optimist, căci crede în sprijinul Maicii Domnului, ocrotitoarea Parohiei Moravița-Dejan, și al Sf. Cuv. Parascheva. Dacă oamenii sunt în duh bun și au voință să lucreze, Dumnezeu va găsi o cale să zidească o biserică a Sa și la Moravița.

Foto credit: Parohia Moravița-Dejan


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente