Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Luni, 4 noiembrie 2013, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Ierarh Nicolae” a Parohiei Fințești, comuna Năeni, județul Buzău, au ajuns moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, purtate într-un pelerinaj prin Muntenia, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. La intrarea în curtea lăcașului de cult din satul Fințești, sfintele moaște au fost întâmpinate de Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, precum și de preoți și credincioși, veniți, în număr foarte mare, să își plece fruntea înaintea ocrotitoarei Țării Românești. Cei doi ierarhi au săvârșit o slujbă de Te-Deum, aducându-I mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra lumii prin sfinții Săi și, în special, prin Sfânta Muceniță Filofteia.

După încheierea ceremoniei religioase, Chiriarhul de la Buzău a ținut un scurt cuvânt de învățătură, mărturisind: „Ziua de astăzi este aleasă și frumoasă, în același timp, deoarece Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o vreme potrivită, pe măsura așteptărilor și inimilor dumneavoastră, pentru a întâmpina, așa cum se cuvine, popasul duhovnicesc, aici, al Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, despre care am aflat, din istoria nescrisă, dar transmisă pe cale orală, că a mai poposit, și cu altă ocazie, în locașul de cult al comunității de credincioși din Fințești, și în secolul al XIX-lea – mărturie stând icoana ce se află în biserică și care, din anumite puncte de vedere, este un unicat -, iar, pe de altă parte, am aflat de la părinți că Sfânta Muceniță Filofteia a mai trecut pe aici prin 1964. Deci, iată, acum ar fi a treia oară, după știința noastră”.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a subliniat: „Astăzi, am avut bucuria să venim și să ne întâlnim aici cu urmașii acelor credincioși vrednici care au avut recunoștință pentru Sfânta Muceniță Filofteia [în secolul al XIX-lea – n.n.], marcând actul istoric printr-o icoană superbă, care este în această biserică”. Totodată, adresându-se Chiriarhului de la Buzău, Ierarhul oaspete a remarcat: „Înaltpreasfinția Voastră, pot să spun că sunteți un fericit, pentru că, la începutul arhipăstoririi Înaltpreasfinției Voastre aici, ați avut prilejul ca, în Eparhie, să vină Sfânta Muceniță Filofteia, pe care o rugăm să Vă fie de folos, spre bucurie în arhipăstorirea îndelungată la care V-a chemat Veșnicul Arhiereu, Iisus Hristos”.

Biserica Parohiei Fințești a fost ridicată în perioada 1860-1866. În luna mai, 1867, moaștele Sfintei Filofteia au fost purtate, în procesiune, prin zona Ploieștiului și a Buzăului – ajungând și în această localitate din comuna buzoiană Năeni -, procesiune reeditată, în zilele noastre, după mai bine de 146 de ani. De altfel, în lăcașul de cult se află o veche icoană a muceniței, dovadă, peste ani, a marii cinstiri ce îi este acordată la nivel local. Și, dacă urmările primului popas al sfintei în regiune au fost deosebite – Dumnezeu a dăruit ploaie, după o secetă îndelungată -, credincioșii nădăjduiesc ca, și acum, Părintele ceresc să Își întoarcă fața către ei, pentru rugăciunile celei care, la vârsta binecuvântatei nevinovății, și-a jertfit viața pentru Hristos.

După cuvintele de învățătură ale ierarhilor, racla cu sfintele moaște a fost depusă în lăcașul de cult din Fințești, unde va rămâne până marți, 5 noiembrie, urmând ca, pe 6 noiembrie, pelerinajul să continue, către Episcopia Sloboziei și Călărașilor, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier mass-media și purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Comentarii Facebook


Știri recente