Moaștele Sfintei Filofteia în satul buzoian Fințești

Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș au poposit timp de două zile, 4 și 5 noiembrie, și în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, la biserica Parohiei Fințești, comuna Năeni, județul Buzău, unde au fost cinstite de numeroși credincioși buzoieni.

După pelerinajul din orașul prahovean Mizil, racla cu cinstitele moaște ale Muceniței Filofteia a fost dusă luni, 4 noiembrie, în satul Fințești din județul Buzău de către Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. La intrarea în curtea bisericii parohiale „Adormirea Maicii Domnului”, care adăpostește o istorică icoană a Sfintei Filofteia de la 1867, sfintele moaște au fost întâmpinate de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, de preoți și credincioși, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media al eparhiei. În continuare, Arhiepiscopii Ciprian și Calinic au săvârșit un Te Deum, aducându-I mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite prin rugăciunile Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeș, ocrotitoare duhovnicească și a acestor locuri din județul Buzău, unde a mai poposit și în trecut. După slujba de mulțumire, Înaltpreasfințitul Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură. „Ziua de astăzi este aleasă și frumoasă, deoarece Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o vreme potrivită, pe măsura așteptărilor și inimilor dumneavoastră, pentru a întâmpina, așa cum se cuvine, popasul duhovnicesc, aici, al Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, despre care am aflat, din istoria nescrisă, dar transmisă pe cale orală, că a mai poposit și cu altă ocazie, în secolul XIX, în lăcașul de cult al comunității de credincioși din Fințești, mărturie stând icoana ce se află în biserică și care, din anumite puncte de vedere, este un unicat. Pe de altă parte, am aflat de la părinți că Sfânta Muceniță Filofteia a mai trecut pe aici prin 1964. Deci, iată, acum ar fi a treia oară, după știința noastră”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a evidențiat evlavia buzoienilor pentru Sfânta Filofteia, căreia i-au făcut, acum 146 de ani, o icoană foarte frumoasă la Fințești. „Astăzi, am avut bucuria să venim și să ne întâlnim aici cu urmașii acelor credincioși vrednici care au avut recunoștință pentru Sfânta Muceniță Filofteia, marcând actul istoric printr-o icoană superbă, care este în această biserică”, a spus IPS Arhiepiscop Calinic. Racla cu sfintele moaște este dusă de astăzi în Episcopia Sloboziei și Călărașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente