Moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna aduse la Timișoara

Credincioșii parohiei timișorene Iosefin au îmbrăcat astăzi, 10 mai 2014, straie de sărbătoare. Aceștia au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și pe Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la solicitarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului și a clericilor și credincioșilor timișoreni, Mitropolitul Ardealului a dăruit bisericii „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara-Iosefin un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, după cum ne-a transmis George Giurgiu. Totodată, Înalpreasfințitul Părinte Laurențiu a adus spre închinare și cinstire racla ce adăpostește capul sfântului ierarh cărturar.

Cinstitele odoare au fost întâmpinate de zeci de clerici și credincioși în imne și cântări duhovnicești închinate celui care prin prodigioasa sa activitate a lucrat pentru propășirea spirituală, culturală, socială și politică a propriului neam.

După ceremonia de primire a sfintelor moaște, cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurați de un numeros sobor de slujitori, alcătuit din consilieri de la Centrul eparhial, protopopi ai eparhiei, precum și preoți și diaconi slujitori ai parohiei, din care a făcut parte și Pr. Paroh Ionel Popescu, vicar-eparhial.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a evidențiat două dintre cele mai importante realizări ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, apărarea credinței ortodoxe în Transilvania și luminarea prin cultură a neamului românesc.

În finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a înmânat părintelui vicar Ionel Popescu, parohul bisericii din Iosefin, actul oficial de primire al sfintelor moaște, o icoană a Sfântul Ierah Andrei Șaguna, precum și cărți închinate sfântului cărturar. De asemenea, Mitropolitul Ardealului a primit în semn de prețuire și recunoștință din partea clericilor și dredincioșilor parohiei timișorene o icoană cu Maica Domnului Mângâietoarea.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a dus racla cu cinstitul cap al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna la reședința Mitropolitană, spre închinare Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului.

Sărbătoarea primirii Sfintelor Moaște la parohia Timișoara-Iosefin a constituit un prilej binecuvântat de întărire în credință și de sporire a evlaviei credincioșilor și totodată de cunoaștere a vieții și nevoințelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. De acum înainte, credincioșii timișoreni vor avea posibilitatea să înalțe rugăciuni sfântului ierarh și să se închine la sfintele sale moaște așezate în naosul bisericii într-o frumoasă raclă de lemn, alături de părticele din moaștele sfinților cuvioși mucenici de la Mănăstirea Sfântului Sava din Sinai.

Comentarii Facebook


Știri recente