Moaştele Sf. Efrem la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

PS Varlaam

Moaştele Sfântului Cuvios Efrem cel Nou de la Reşedinţa Patriarhală au fost aduse vineri, 11 noiembrie 2016, spre închinare credincioşilor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Efrem cel Nou şi icoana sfântului au fost aduse spre închinare credincioşilor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Delegaţia care a însoţit sfintele moaşte a fost condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal. Evenimentul este prilejuit de sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, cel de-al treilea hram al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

În continuare a fost oficiat Acatistul Sfântului Efrem, urmat de o rugăciune, ca mai apoi sfintele moaşte să fie purtate în procesiune şi aşezate spre închinare credincioşilor în baldachinul din pridvorul lăcaşului de cult, alături de moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.

Am trăit un moment de bucurie, aici în Paraclisul Catedralei Naţionale, prin aducerea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a unui fragment din moaştele Sfântului Efrem cel Nou spre închinare credincioşilor a mărturisit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul în cuvântul său de învăţătură:

Pe lângă bucuria întâlnirii cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, care se păstrează în acest paraclis, pe lângă bucuria închinării la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromiţa, iată că se adaugă şi o bucurie duhovnicească suplimentară oferită fiecăruia dintre noi de a ne închina la moaştele Sfântului Efrem cel Nou Mărturisitorul. Noi ştim cât de importantă este pentru viaţa noastră duhovnicească prezenţa sfinţilor prin sfintele lor moaşte şi prin icoanele lor. Sfinţii sunt prietenii şi casnicii lui Dumnezeu şi mijlocitori pentru mântuirea noastră înaintea tronului Preasfintei Treimi. Sfântul Ioan Evanghelistul ne spune că în Împărăţia lui Dumnezeu sfinţii strălucesc ca stelele. Iată că în seara aceasta noi ne întâlnim cu o stea de pe cerul Bisericii, cu un luceafăr chemat să ne ajute în călătoria pe mare învolburată a acestei vieţi către portul dorit de fiecare dintre noi care este Împărăţia cea netrecătoare a lui Dumnezeu din Cer. De aceea, felicităm pentru această iniţiativă pe părinţii slujitori acestui paraclis şi mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care are în grijă directă acest locaş de cult.

În jurul ore 16:30, înainte de aducerea moaştelor Sfântului Efrem, slujitorii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au oficiat Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur şi au aşezat apoi racla cu sfintele sale moaşte în baldachinul din pridvorul paraclisului.

Programul liturgic a continuat, începând cu ora 18.00, cu oficierea Slujbei Sfântului Maslu de obşte.

Programul detaliat al evenimentelor organizate cu ocazia celui de-al treilea hram al paraclisului (Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur), ce se vor desfășura în perioada 11 – 13 noiembrie 2016, poate fi urmărit aici:

Sfântul Ioan Gură de Aur va fi sărbătorit la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului – Basilica.ro

Concert de pricesne și cântări bisericești

Ca un prinos de cinstire adus Sfântului Ioan Gură de Aur, cu o zi înainte de hram, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, începând cu orele 14:00, preoții slujitori ai locașului de cult din apropierea Catedralei Mântuirii Neamului oferă tuturor credincioșilor posibilitatea de a participa la un concert de cântări bisericești.

Concertul va fi suţinut de Grupul de interpreţi din Săliştea – Maramureş.

Concert de pricesne și cântări bisericești la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului – Basilica.ro

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului adăposteşte un fragment din sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Prodromița de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos. Paraclisul mai poartă hramurile Învierea Domnului și Icoana Maicii Domnului – Prodromița.

Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou – Basilica.ro

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente