Sfântul Ioan Gură de Aur va fi sărbătorit la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Sf Ioan Gură de Aur

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte duminică, 13 noiembrie 2016, pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.

Printre lăcașurile de cult care îl au ocrotitor pe acest mare sfânt se numără și Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Acest Paraclis patriarhal, în care se înalţă zilnic rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru ajutor în buna desfăşurare a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, a fost rânduit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel încă de la sfinţirea sa, din data de 23 octombrie 2011, sub ocrotirea Sfântului Ioan Gură de Aur.

Tot atunci a fost adusă, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur şi aşezate aici spre venerare pentru întărirea credinţei, spre ajutor şi binecuvântare pentru toţi binefăcătorii, rugătorii şi ziditorii Catedralei Mântuirii Neamului.

Istoria moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur de la Patriarhia Română – Basilica.ro

Anul acesta, credincioşii prezenţi la slujbele oficiate cu prilejul hramului paraclisului vor putea aduce cinstire şi unui fragment din moaştele Sfântului Cuv. Efrem cel Nou. Acestea vor fi aduse, spre închinare credincioşilor, de la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale.

Programul liturgic în perioada 11 – 13 noiembrie 2016 va fi următorul:

Vineri, 11 noiembrie:

  • 17.00 – Primirea moaştelor Sfântului Efrem cel Nou la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului;
  • 18.00 – Slujba Sfântului Maslu de obşte;

Sâmbătă, 12 noiembrie:

  • 08.00 – Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur;
  • 09.00 – 12:00 – Sfânta Liturghie şi Slujba Parastasului;
  • 14.00 – Concert de pricesne şi cântece bisericeşti;
  • 17.00 – Slujba Privegherii: Vecernia, Litia şi Utrenia;
  • 19.00 – Scoaterea în procesiune a raclei cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, în jurul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Duminică 13 noiembrie

  • 08.00 – Slujba de sfinţire a apei, Agheasma;
  • 08.30 – Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur;
  • 09.30 – 12.00 – Slujba Sfintei Liturghii şi cuvântul de învăţătură al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel;

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului adăposteşte un fragment din sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Prodromița de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos. Paraclisul mai poartă hramurile Învierea Domnului și Icoana Maicii Domnului – Prodromița.

Comentarii Facebook


Știri recente