Moaștele Sf. Efrem cel Nou vor fi aduse vineri în Catedrala Patriarhală

Un fragment din moaștele Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou va fi adus vineri seara, în ajunul sărbătorii sale, în Catedrala Patriarhală. 

Moaștele vor fi aduse de la Reședința Patriarhală vineri, 4 mai 2018, în jurul orei 16:00, iar apoi va fi oficiată slujba Vecerniei Mari cu Litie.

Cinstitele moaște fac parte din tezaurul Paraclisului istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reședinței patriarhale. Acestea vor rămâne în Catedrala Patriarhală sâmbătă, în ziua cinstirii Sf. Efrem.

Sfântul Efrem Cel Nou

Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou s-a născut în Grecia în 14 septembrie 1384. În anul 1425 a fost luat prizonier de turcii care au atacat mănăstirea de pe Colina Neprihăniților – Néa Makri, unde viețuia sfântul.

După ce a fost torturat mai multe luni, a trecut la cele veșnice în 5 mai 1426.

Sfântul Efrem cel Nou este cunoscut drept grabnic ajutător și vindecător de boli. Moaștele sale au fost descoperite în anul 1950 și sunt păstrate în Mănăstirea din Néa Makri, Grecia.

Fragmente din moaștele sfântului serbat sâmbătă se găsesc în mai multe lăcașuri de cult din țară, între care Mănăstirile bucureștene Radu Vodă și Chiajna.

Trecerea sa în rândul Sfinților s-a făcut la data de 2 martie 2011, de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, în urma cererii Bisericii Ortodoxe a Greciei, cu data de prăznuire în ziua de 5 mai.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente