Moaște ale Sfântului Grigorie Teologul în România

Un fragment din moaștele Sfântului Grigorie Teologul se află și în România, la Mănăstirea suceveană Slatina, fiind adus de la Constantinopol de domnitorul Alexandru Lăpușneanu.

Sfintele moaște au fost așezate într-o raclă ferecată cu argint și pietre scumpe, după cum spune cronicarul Ion Neculce.

„Sfintele moaște au stat la noi până în 1916 când a fost primul război mondial și știm că o parte din tezaurul țării sau chiar majoritatea raclelor cu sfinte moaște de la sfintele mănăstiri au luat calea U.R.S.S. așa zis spre păstrare. O parte din tezaur a revenit în țară la muzeele din București în 1956 și la noi în 2001 pe 10 februarie cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părintele Patriarh Teoctist a revenit acasă pentru că în chivotul unde este introdus sfintele moaște scrie în limba slavonă Mănăstirea Slatina„, a precizat pentru TRINITAS TV Monahia Mariami Mazilu, ghidul Mănăstirii Slatina.

Un fragment mai mare din moaștele Sfântului Grigorie Teologul se află la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol. Acestea, alături de cele ale Sfântului Ioan Gură de Aur, au fost returnate Patriarhului Ecumenic Bartolomeu de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2004.

Comentarii Facebook


Știri recente