Mitropolitul Teofan s-a rugat pentru făuritorii unirii Bucovinei cu Regatul României

Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a oficiat miercuri, la Catedrala Mitropolitană, o slujbă de pomenire pentru făuritorii unirii Bucovinei cu Regatul României, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În omilia rostită cu acest prilej, Mitropolitul Teofan s-a rugat lui Dumnezeu să sădească în rândul poporului român duhul unităţii, „care să se arate cum știe El mai bine”.

„Îndrăznim și noi să-L rugăm ca să se manifeste acest duh al unității astfel încât românii să se înțeleagă mai bine, să se ajute mai mult, să se ierte mai statornic unii pe alții”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Totodată, ierarhul s-a rugat să „se arate duhul unității și în revenirea acasă a teritoriilor încă înstrăinate, care sângerează atât de adânc, pe trupul real al țării”.

Parastasul a fost oficiat în catedrala din Iaşi începând cu ora 11:30.

După citirea rugăciunilor de dezlegare, prof. univ. Gheorghe Iacob, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a rostit o scurtă cuvântare înaintea celor prezenți.

Domnia sa a precizat că „Biserica a avut un rol esențial” în actul Unirii.

„În primul rând, Biserica a contribuit la consolidarea statului lui Cuza și și-a afirmat independența înaintea independenței politice, prin organizarea Sinodului, în 1872, care după aceea a dus la Autocefalia din 1885”, a spus renumitul profesor.

Biserica a însemnat apărarea identității naționale în Basarabia, în Bucovina și în Transilvania.

„La Cernăuți, Unirea a fost votată în Palatul Sinodal, deci chiar în curtea Bisericii, unde acum funcționează Universitatea”, a spus domnia sa.

De asemenea, pentru a-i cinsti cum se cuvine pe făuritorii acestui moment istoric, începând cu ora 11:30, în bisericile de parohie şi mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor, au fost oficiate slujbe de pomenire, ca adâncă recunoştinţă pentru marii noştri înaintaşi.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente