Mitropolitul Teofan a fost invitat luni la festivitatea de deschidere a noului an de studii la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
În cuvintele rostite la sediul Rectoratului Universității – Casa Balș ierarhul a subliniat nevoia de echilibru lăuntric, la care credința și arta pot contribui.
„Vorbim, în ultima perioadă, foarte mult despre dezechilibrele din lume. Poate mai puțin vorbim despre dezechilibrele din noi care, în cele din urmă și în cele dintâi se extind în dezechilibrele din afară”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei potrivit Doxologia.
„Aceste dezechilibre dintotdeauna, și poate cu atât mai mult în vremea noastră, sunt cauzate de mai multe pricini. Au mai multe izvoare. Împreună cu cele multe izvoare cauzatoare de dezechilibre, împreună cu acestea sau poate înainte de acestea, găsim dezechilibrele din noi și din lume prin lipsa sau prin puțina credință, prin trufie, adică dorința de a domina pe celălalt cu orice preț, în numele conștiinței superiorității personale, și prin revărsarea de urât, care atinge unghere sufletești foarte adânci”.
„Și dacă acestea sunt izvoare de dezechilibru, contrariul lor sunt izvoare de echilibru: credința în Dumnezeu, atitudinea decentă – în limbaj bisericesc o numim cugetare smerită – și frumusețea. Universitatea dumneavoastră, Universitatea noastră, prin cele trei componente ale sale: Muzică, Teatru și Arte Vizuale – văd acolo, așezate și sub egida tricolorului – contribuie esențial, poate nu de ajuns recunoscut, la aceste stări de echilibru lăuntric, cu influența lor întru cele din afară”.
„Amintea domnul rector că liniștea lăuntrică nu este o stare pasivă, ci este un act războinic”.
„Dezechilibrele lumii pot fi îndepărtate sau diminuate prin aceste acte războinice foarte active legate de liniștea sufletească, legate de odihna lăuntrică. Cu cât mai mult avem oameni odihniți lăuntric, cu atât mai mulți oameni din jurul fiecărui om odihnit lăuntric se vor odihni, la rândul lor, lăuntric. Și cu cât vor fi mai mulți oameni odihniți lăuntric – iar actul cultural autentic, frumusețea adevărată, arta orientată spre adâncimi contribuie la această odihnă sufletească –, cu atât va fi mai multă odihnă sufletească, cu atât vor fi mai puține dezechilibrele din noi și din lume”.
„Să vă dăruiască Dumnezeu un an universitar plin de odihnă sufletească!”, le-a urat IPS Teofan studenților și profesorilor de la Arte.
Foto credit: Doxologia / Pr. Silviu Cluci