Mitropolitul Teofan a sfințit biserica dintr-o localitate ieșeană la care membrii comunității au lucrat 31 de ani

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a sfințit duminică biserica din localitatea Căuești, comuna Șcheia, județul Iași.

Lăcașul de cult a fost sfințit la 31 de ani de la punerea pietrei de temelie și a primit hramul „Duminica tuturor sfinților”. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe altarul exterior special amenajat în curtea bisericii.

În predica rostită, Mitropolitul Teofan a evidențiat importanța Sfintei Scripturi pe baza pildei Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

„De ce este important cuvântul Scripturii? Pentru că este cuvântul Domnului care nu greșește. Sfântul Apostol Pavel spune într-una din scrierile sale: ‹Căci cuvântul lui Dumnezeu e viu, lucrător şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, destoinic să învețe pe alții›”.

„Acestea sunt calitățile cuvântului lui Dumnezeu din Scriptură: este viu, pentru că e dătător de viață, este lucrător pentru că îl așază pe om în postura de a săvârși fapte bune, este mai ascuțit decât o sabie cu două tăișuri, pentru că pătrunde adânc, taie cangrena păcatului, înlătură cu eficiență maximă răul care adesea se strecoară în sufletul nostru și este și destoinic, în sensul că sesizează foarte clar ce este ticălos și ce este curat”.

Preotul paroh Bogdan Eugen Sârbu a fost hirotesit întru iconom stavrofor ca răsplată pentru activitatea săvârșită de-a lungul anilor la biserică și în parohie. Preoții Vilie Doroșincă și Cătălin Burlacu au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei Crucea „Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru clerici, pentru sprijinul acordat la construirea bisericii.

Lucrările de construcţie la biserica din Căueşti au început în anul 1992, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, când s-a pus piatra de temelie de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, suplinitor al parohiei fiind preotul Cătălin Burlacu.

După anul 2000, s-a construit o capelă în care s-a slujit până în anul 2009. Începând din 1 octombrie 2005, sub păstorirea părintelui Bogdan Eugen Sârbu, s-au continuat lucrările interioare şi exterioare la biserica parohială, finalizate în ultimii ani.

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Comentarii Facebook


Știri recente