Mitropolitul Serafim a slujit la Kufstein în cinstea Sf. Mărturisitori Transilvăneni

Mitropolitul Serafim a slujit sâmbătă la Kufstein, în cinstea Sfinților Mărturisitori Ardeleni care au suferit în fortăreața orașului austriac.

Sfinții Visarion, Sofronie, Oprea și preoții Ioan din Galeș și Moise din Sibiel sunt pomeniţi de Biserică în data de 21 octombrie.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „St. Vitus” de la baza cetății şi a vorbit despre modelul de viaţă al sfinților amintiţi.

„Sfinții Mărturisitori Ardeleni care au îndurat multe chinuri, depunând eforturi supraomenești, chiar cu prețul vieții pentru apărarea dreptei credințe în acea perioadă de prigoană din secolul al XVIII-lea, ar trebui să ne fie model de urmat și în contextul contemporan”.

„Pentru a reuși să se urmeze exemplul sfinților este nevoie de întărire dumnezeiască, care se revarsă asupra oamenilor atunci când își asumă lupta cu ispitele vieții și cu păcatele personale, străduindu-se spre înmulțirea rugăciunii, a postului, al faptelor bune și prin împărtășirea cu Sfintele și de viață dătătoarele Taine”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

După Sfânta Liturghie, au fost oficiate Acatistul Sfinților Transilvăneni și o slujbă de pomenire pentru toți cei adormiți din neamurile noastre, dar şi pentru toți cei care şi-au aflat sfârşitul în închisoarea din Kufstein.

Cuv. Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, Mc. Oprea Miclăuș au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română în 1955, iar preoţii Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, în 1992.

Închisoarea Kufstein

Fortăreaţa Kufstein a fost menţionată prima dată într-un document din anul 1205, cu numele de Castrum Caofstein. A fost construită pe vârful unei stânci de 90 metri în apropierea râului Inn. În timpul imperiului austro-ungar cetatea a funcţionat ca închisoare până în anul 1865.

Începând din ultimele decenii ale secolului 20, fortăreaţa a devenit un important punct de atracţie pentru turiştii care ajung în Tirol. Din anul 2005 fortăreaţa este folosită pentru organizarea de concerte de muzică clasică în aer liber şi pentru alte evenimente.

În incinta edificiului se află cea mai mare orgă în aer liber din lume, construită în anul 1931 de Oskar Walcker. În fiecare zi la ora prânzului, timp de 10 minute, poate fi auzit sunetul acestui instrument muzical  în memoria soldaţilor căzuţi în timpul celor două războaie mondiale.

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente