Mitropolitul Rastislav al Cehiei și Slovaciei, în vizită irenică la Constantinopol

Mitropolitul Rastislav și-a început prima sa vizită irenică în Biserica Ortodoxă a Constantinopolului, în calitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și Slovacia, vineri, 13 mai, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Ecumenice.

Primirea oficială a delegației Bisericii Cehiei și Slovaciei a avut loc ziua următoare în Sala Tronului a Patriarhiei Ecumenice, în prezența Sanctității Sale Bartolomeu și a altor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului.

În cuvântul său, Patriarhul Ecumenic și-a exprimat bucuria de a primi vizita irenică a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Autocefale din Ținuturile Cehe și Slovacia. De asemenea, a exprimat bucuria Patriarhiei Ecumenice de faptul că prin eforturile comune, a fost restabilită pacea și liniștea în sânul Bisericii Cehiei și Slovaciei și comuniunea cu întreaga Ortodoxie.

Sanctitatea Sa Bartolomeu a făcut referire la lucrarea spirituală bogată și jertfelnicia Patriarhiei Ecumenice, invitând Biserica Cehiei și Slovaciei la urmarea acesteia.

Și Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei trebuie să prezinte o lucrare spirituală rodnică de jertfă tainică, de care suntem siguri că sub povățuirea duhovnicească a Preafericirii Voastre va continua și se va extinde, pentru a sprijini turma ortodoxă pe de o parte și pentru a transmite prezența și mesajul Ortodoxiei în cele două țări din jurisdicția Bisericii Preafericirii Voastre, pe de altă parte.

Biserica Ortodoxă, a spus Sanctitatea Sa, este speranța Europei și a tuturor marginilor pământului.

Biserica noastră Ortodoxă este singura care păstrează intact caracterul ei sacramental, a evitat întotdeauna efectele negative ale secularizării, care transformă instituția ei divino-umană într-un simplu edificiu uman. Biserica Ortodoxă este speranța adevărată a fiecărui om care caută viața duhovnicească și eclezială veritabilă. Ea este speranța Europei. Ea este speranța tuturor marginilor pământului. De aceea și răspunderea noastră a ortodocșilor este mare înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor.

Prezența Preafericitului Părinte Rastislav în Constantinopol a fost apreciată ca o mărturie a adevărului că cei doi primați trebuie să sporească în credință, în nădejde, în frica lui Dumnezeu, în golirea jertfelnică de sine pentru Bisericile lor și pentru poporul ortodox, pentru a da dovadă de unitate și slujire și în timpul lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod.

Patriarhul Ecumenic l-a încredințat pe Mitropolitul Rastislav de susținere în orice situație și nevoie și și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini frățește lucrarea mântuitoare a Bisericii Ortodoxe a Cehiei și Slovaciei.

Sanctitatea Sa a reamintit faptul că martiriul și crucea nu sunt doar semne de unitate (ale sfinților) ci și criteriul de autenticitate al lucrării și căii Bisericii Ortodoxe în lume.

În Duminica Femeilor Mironosițe, 15 mai 2016, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a coliturghisit cu Preafericitul Părinte Rastislav, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ținuturilor Cehe și Slovaciei, la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Balikli, informează Amen.gr.

Împreună cu cei doi Întâistătători au slujit Mitropoliții Meliton de Filadelfia, Michal de Praga, Dimitrie de Sevastia, Emmanuel de Franța, Arsenie de Austria și Arhiepiscopul Nectarie de Antidona.

În cursul aceleiași zile, Întâistătătorul celei mai tinere Biserici Ortodoxe Autocefale, Mitropolitul Rastislav, a vizitat Facultatea de Teologie din Halki și Mănăstirea Sfânta Treime. Mitropolitul Elpidofor de Brusa, starețul Mănăstirii Sfânta Treime – Halki, a prezentat istoria importantelor edificii ale Patriarhiei Ecumenice.

Delegația care îl însoțește pe Preafericitul Părinte Rastislav este formată din:

  • Arhiepiscopul Michal de Praga;
  • Protoiereu Milan Gerka;
  • Arhimandrit Serafim Šemjatovský, secretarul Sfântului Sinod;
  • Pr. Michal Švajko;
  • Arhidiacon Maxim Durila;
  • Diacon Kiril Sarkassian;
  • dna Iveta Stacova (traducător).

Sursa foto: Amen.gr, Fos Fanariou

Comentarii Facebook


Știri recente