Mitropolitul Olteniei la o dezbatere despre educația religioasă: Preotul și profesorul, chemați să formeze caractere

Părintele Mitropolit Irineu a participat joi la conferința – dezbatere „Disciplina Religie și învățământul religios din Oltenia”, organizată la Centrul Eparhial din Craiova. Misiunea profesorului de Religie este de a forma caractere, a spus Înaltpreasfinția Sa.

„Am ținut în chip deosebit să ne vedem, pentru ca să analizăm situația învățământului religios din Mitropolia Olteniei. Învățământul este o etapă și o instituție fundamentală a pregătirii viitoarelor generații, întrucât formează pe noii cetățeni ai țării și ai Bisericii”, a spus Mitropolitul Irineu.

„Obligația este destul de mare și responsabilitatea este și mai mare. Nu este vorba despre o obligație instituțională, ci este vorba despre o responsabilitate sufletească. Dacă la celelalte discipline se formează intelectul uman și au ca finalitate munca în societate și pregătirea profesională a omului, Religia este aceea care pregătește omul sufletesc, omul credincios.”

„Acest om al Bisericii nu se va reduce niciodată la un lucru profesional, pentru că noi nu avem profesionaliști în Biserică, ci avem credincioși. Datoria noastră este destul de importantă și o putem numi apostolică”, a adăugat părintele mitropolit.

„Preotul și profesorul sunt chemați în Biserică să formeze caractere, să formeze opinii și oameni. Trebuie să căutăm soluții ca să îmbunătățim procesul de învățământ. Informația și învățătura are nevoie de experiența personală.”

Printre temele discutate s-au numărat statutul disciplinei Religie în noile Legi ale educației și strategiile de dezvoltare pentru învățământul vocațional. Fiecare invitat a contribuit la discuție, prezentând diverse situații cu care s-a confruntat în activitatea sa.

La discuții au participat Părintele Profesor Nicolae-Răzvan Stan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Craiova, prof. dr. Iuliana Gheorghe de la Inspectoratul Școlar Județean Dolj,  Părintele Profesor Neofit Stănciulescu de la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Părintele Profesor Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului Teologic „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, Părintele Profesor Cristi Vătafu, directorul Liceului Teologic „Sf. Nicodim” din Târgu Jiu, prof. Laura-Marilena Lăcraru de la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Părintele Profesor Florin Tudorescu, directorul Seminarului Teologic „Sf. Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, Părintele Profesor Vasile Marian Chima, Consilier Eparhial la Arhiepiscopia Râmnicului, prof. Daniela Săftoiu de la Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, Mihai Corcodel, Consilier Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Părintele Sandu Constantin Nicolae, Consilier Eparhial al Episcopiei Slatinei și Romanaților, și prof. metodist Mihaela Nistor de la Inspectoratul Școlar Județean Olt.

La finalul întâlnirii, Părintele Adrian Lupu, Consilier Eparhial la Sectorul de Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei, a sintetizat concluziile dezbaterii. Mitropolia Olteniei va realiza, pe baza acestora, un plan cu soluții care vor fi aplicate în învățământul religios din eparhie.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Pantelimon au ajuns la Iași

Moaștele Sfântului Pantelimon au fost aduse miercuri seară din Grecia la Catedrala Mitropolitană din Iași, fiind așezate spre închinare alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Delegația care a adus racla cu cinstitele moaște este condusă…