Noi am plecat ca păstori după turmă – Mitropolitul Nicolae la Putna, despre misiunea în America

Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a petrecut finalul săptămânii trecute în obștea Mănăstirii Putna.

Duminică, 16 februarie 2020, vorbind la Sfânta Liturghie despre Parabola Fiului Risipitor, Mitropolitul Nicolae a subliniat responsabilitatea părinților de a zidi o „casă duhovnicească” la care să se poată întoarce mereu copiii lor.

Părintele Mitropolit s-a referit metaforic la plecarea în țări străine și la îndepărtarea de Dumnezeu.

„Dacă nu zidim o casă duhovnicească pentru copiii noștri, atunci când vor ajunge în situația fiului risipitor nu vor ști unde să se întoarcă și vor rătăci. Încercăm să le clădim acolo o casă duhovnicească unde să se întoarcă românii plecați în America. Încercăm să avem grijă de copiii lor, să nu se rătăcească plecând din România în țări străine și să rămână în rătăcire”.

„Mulți români își caută așezare sufletească și materială. Dacă nu o găsesc și pe cea sufletească, nu sunt mulțumiți doar cu cea materială. Noi am plecat ca păstori după turmă. Am plecat să zidim biserici și comunități pentru acești români plecați din România și mai ales pentru copiii lor”.

IPS Nicolae în timpul Sfintei Liturghii. ©Mănăstirea Putna

Ierarhul a subliniat că misiunea în diaspora se axează în special pe tineri.

„Trebuie să avem grijă de copii și de tineri. Trebuie să le transmitem un lucru fundamental, că biserica în care se roagă acum, la vârsta lor, este biserica lor, nu este doar biserica părinților, pe care să o părăsească când vor pleca la școală sau când își vor rândui familii. Este biserica lor și trebuie să fie responsabili față de ea. Ei trebuie să fie cei care vor continua să se roage în ea”.

Starețul Mănăstirii Putna se adresează Mitropolitului Nicolae. ©Mănăstirea Putna

Înaltpreasfinția Sa a atras atenția că „trăirea credinței creștine nu este o joacă, este un lucru foarte serios care se verifică în timp, după generații”.

„Dacă noi nu ne-am crescut copiii și nepoții în biserică, biserica aceea va dispărea. Ceea ce înseamnă că noi nu ne-am trăit viața creștină autentic. N-am înțeles ce înseamnă să fii creștin, să oferi exemplu copiilor și nepoților, ce înseamnă să fii parte dintr-o comunitate, responsabil față de bunăstarea și viitorul ei”.

„Peste 60 de ani, peste 100 de ani se va vedea cât am fost de creștini. Acolo, în America, vedem deja. De aceea, trebuie să înțelegem cum să ne creștem copiii, cum să le zidim o casă duhovnicească, cum să avem grijă de viitorul lor, ca să nu se rătăcească în lumea aceasta”.

La finalul predicii, Mitropolitul Nicolae și-a exprimat speranța ca românii din țară și cei din diaspora să rămână o familie:

„Continuăm să fim o familie, dumneavoastră cei din țară și noi cei plecați. Avem responsabilitatea să ne rugăm unii pentru alții, să rămânem o familie”.

IPS Nicolae și obștea Mănăstirii Putna. ©Mănăstirea Putna

Sâmbătă după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae împreună cu Părintele Stareț Melchisedec Velnic și clerici ai mănăstirii au oficiat o slujbă de mulțumire la împlinirea a 30 de ani de căsnicie a soților Adrian și Carolina Alui Gheorghe.

Scriitorul Adrian Alui Gheorghe a participat la numeroase activități culturale organizate la Mănăstirea Putna în ultimii ani.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente