Mitropolitul Nicolae a vorbit la Televiziunea Română despre viața comunităților românești din America

Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae a vorbit la Emisiunea Universul Credinței de la TVR despre viața și activitatea comunităților românești din Statele Unite și Canada.

Întrebat de activitatea din ultimii 20 de ani a eparhiei, Mitropolitul celor două Americi a ținut să reitereze câteva aspecte istorice despre prezența românilor ortodocși peste Ocean.

Astfel, Părintele Mitropolit a amintit faptul că primele comunități ortodoxe românești din America au început să se formeze la finalul secolului al 19-lea și la începutul secolului 20.

Prima parohie românească a fost înființată în 1902 la Eugenia, în Canada, iar prima din Statele Unite în 1904 la Cleveland, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

„Astfel că, în 1929 erau deja mai multe parohii în Statele Unite și în Canada și a fost înființată Episcopia Misionară Ortodoxă Română pentru românii din America”, a subliniat Mitropolitul Nicolae al celor două Americi.

Activitatea Mitropoliei celor două Americi

Prima noastră misiune, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, „este aceea a lucrării pastorale, misionare, a înființării de parohii, a organizării pe temeiuri trainice a fiecărei parohii – să aibă biserică, să aibă un preot silitor care să fie disponibil pentru păstoriții săi, respectiv să nu aibă o slujbă în afara bisericii”.

„Organizarea parohiei înseamnă nu numai programul liturgic, ci înseamnă programul educațional cu copiii, cu tinerii, cu adulții, înseamnă o grijă pentru asistența socială, filantropică”.

„Încercăm să organizăm toate aceste aspecte”, a adăugat ierarhul, „misiunea, educația, filantropia, dialogul cu ceilalți ortodocși, dialogul cu ceilalți creștini.”

Cum arată viața parohiilor de peste Ocean

Foto credit: Mitropolia celor două Americi / Facebook

Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că parohiile din Statele Unite și Canada „au o structură foarte diferită”.

„Avem parohii care au 100 de ani, sau peste 100 de ani, avem parohii care au fost înființate, multe dintre ele, după 1990 și cele mai noi în ultimii ani, după necesitățile pastoral misionare”.

Aceste necesități, a afirmat Părintele Mitropolit, „ne arată o situație foarte complicată, Statele Unite și Canada nu reprezintă împreună un continent, ci sunt două continente, distanțele sunt foarte mari, este foarte greu de organizat o misiune într-o localitate unde sunt 15-20 de familii și unde să vină de la foarte mare distanță alte familii care să închege împreună o parohie”.

Grija față de tineri

Părintele Mitropolit a vorbit, totodată, și despre grija eparhiei față de tineri, reflectată prin activități catehetice și formatoare.

„Fără îndoială, următoarea grijă este cea pentru educație a copiilor și a tinerilor, avem un departament de educație care lucrează de 20 de ani cu programe pe care le oferim parohiilor în limba română și limba engleză”.

Foto credit: Mitropolia celor două Americi / Facebook

„Rezultatul acestor strădanii educaționale se vede la olimpiadele pe care le organizăm în parohii și la nivel mitropolitan, adică în centre mitropolitane. Apoi sunt taberele pentru copii și tineri. De mai mulți ani, un grup de tineri din asociația noastră a tinerilor, ROYA, vine în România în luna iulie, redescoperă țara mamă și se înțeleagă ce înseamnă asistență filantropică în România”.

„În America, toată lumea are bicicletă, computer, mașină, nu este cazul în România și atunci înțeleg mai bine ce înseamnă să fii creștin”, a adăugat la final Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae.

Interviul a fost realizat cu ocazia venirii în țară a Mitropolitului Nicolae la ședința de lucru a Sfântului Sinod din decursul lunii februarie.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente