Mitropolitul Irineu: Domnul ne cheamă să ne ridicăm, să înviem cu El din mormântul temerii și al deznădejdii

Părintele Mitropolit Irineu le transmite credincioșilor în Pastorala de Paști o puternică metaforă a vieții duhovnicești: Învierea Mântuitorului ne cheamă să ne ridicăm din mormântul lipsei de speranță, care este pecetluit de piatra cea grea a păcatului.

Evocând drumul mironosițelor spre Mormântul Învierii, mitropolitul spune că acesta „se aseamănă cu drumul mântuirii, pe care-l parcurgem în viața noastră. Pe el uneori pare că totul se întrerupe brusc din cauza unei pietre de mormânt”. Dar Sfintele Paști reprezintă „sărbătoarea înlăturării piedicilor din viața noastră”, scrie Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

„Istoria umanității nu se termină în fața unei pietre de mormânt, pentru că descoperă astăzi «piatra cea vie»: pe Mântuitorul Iisus Hristos înviat. În această noapte de Înviere fiecare este chemat să regăsească în Mântuitorul Cel Viu pe Cel Care înlătură din inima noastră pietrele cele mai grele.”

„Dar care este piatra de înlăturat, cum se numește această piatră? Adesea, piatra care împiedică speranța este piatra descurajării”, a continuat părintele mitropolit, care a explicat că uneori noi „punând piatră peste piatră, construim înăuntrul nostru un monument al insatisfacției, un mormânt al speranței”.

„Ca vindecare la această suferință, îngerul ne dă medicamentul Paștelui: «De ce-L căutați pe Cel Viu printre cei morți?» Deci, iubiților, nu îngropați speranța în moarte, că Mântuitorul Iisus Hristos a înviat!”, îndeamnă ierarhul.

El mai spune că o altă piatră care adesea pecetluiește inima noastră este piatra păcatului, care ne face să căutăm viața printre cei morți, adică „sensul vieții în lucrurile care trec”.

„Domnul ne cheamă să ne ridicăm, să înviem cu El din mormântul temerii și al deznădejdii, să privim în sus și să credem că suntem făcuți pentru cer, nu pentru pământ. (…) Așadar, să nu ne temem de El, ci să venim la El în Biserica Sa”, afirmă mitropolitul.

„Domnul ne iubește, chiar dacă viața noastră este păcătoasă. Și, atunci când ne e frică, să știm că El este lângă noi și ne ajută”, adaugă el. „La Paști El ne arată cât de mult ne prețuiește, că S-a dat pe Sine la moarte pentru noi ca noi să fim vii. Pe Cruce, El a purtat în întregime durerea noastră, trăind abandonarea, moartea și iadul nostru ca noi să ieșim de acolo biruitori.”

Învierea Domnului ne confirmă că El este pururi cu noi, continuă mitropolitul. „Deci, să ne ridicăm cu El ca să serbăm și noi Paștile, adică trecerea din moarte la comuniunea în iubire cu Tatăl, de la dezolare la mângâiere, de la frică la încredere.”

Iar această încredere ne redă speranța, confirmându-ne că suntem mereu iubiți și, în ciuda păcatelor noastre, iubirea Domnului pentru noi nu se schimbă, mai spune ierarhul, care în încheiere, îi îndeamnă pe credincioși să-I întoarcă Mântuitorului încrederea și iubirea apropiindu-se de El în Sfintele Taine: Spovedania și Împărtășania.

Comentarii Facebook


Știri recente