Mitropolitul Iosif la Festivalul Din dragoste pentru Frumos: Prin Întrupare, Dumnezeu vine să ne arate frumusețea ființei umane

În deschiderea festivalului, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif a vorbit vineri, la Catedrala din Paris, despre frumusețe și a explicat faptul că Hristos Domnul, prin Întruparea Sa, a venit „să arate profunzimea ființei umane, propunându-ne nu doar a nu-l judeca pe celălalt, ci prin a ne vedea pe noi înșine așa cum suntem”.

Mitropolitul Iosif  a spus că „cel care are o frumusețe interioară o poate vedea pe cea exterioară pentru că, de obicei, proiectăm asupra exteriorului ceea ce noi trăim în interiorul nostru”.

Programul manifestărilor a început vineri, 19 octombrie, cu un concert de muzică clasică, Rapsodii române și franceze: Enescu și Debussy. Sărbătorirea centenarului Marii Uniri din 1918 și a prieteniei franco-române

La eveniment au participat: ES Luca Niculescu, Ambasadorul României în Republica Franceză, Natalia Intotero, Ministru al românilor de pretutindeni, ES Emil Druc, Ambasadorul Republicii Moldova la Paris, Simona Bucura Oprescu – deputat în Parlamentul României, șefa grupului de prietenie franco-român al legislativului român, și reprezentanți ai arondismentelor 5 și 6 din capitala Franței.

Sâmbătă, 20 octombrie, după Sfânta Liturghie arhierească au avut loc două conferințe, urmate fiecare de către o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Prima prelegere a fost susținută de dl. Matei Cazacu, profesor și cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique care a vorbit despre Contribuția bisericii române de la Paris în procesul Unirii Transilvaniei cu România.

„Matei Cazacu a făcut o incursiune în viața românilor veniți în Orașul Luminilor la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX arătând cum legăturile Franței cu România erau întărite mai ales pe linie intelectuală, prin tinerii veniți la studii în Paris, dar și prin clasa conducătoare ce avea afinități cu viața politică din acel timp”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Alexandru Ojică – Mitropolia Europei Occidentale.

A doua conferință a abordat o tematică spirituală – Elemente pentru o teologie a istoriei primelor secole creștine și a fost susținută de dl. Bogdan Tătaru-Cazaban, teolog și istoric al religiilor, diplomat și cercetător în cadrul Academiei Române.

Liturghia de duminică, oficiată de Mitropolitul Iosif la Limours – reședința mitropolitană, a fost urmată de o sărbătoare câmpenească și un concert de muzică populară.

Festivalul „Din dragoste pentru frumos“, care a debutat în anul 2011, este o chemare către frumos pentru credincioşii din diaspora românească.

Foto credit: Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale

Comentarii Facebook


Știri recente