Mitropolitul Ioan Meţianu comemorat la 100 de ani de la trecerea la cele veşnice

Cel de-al treilea mitropolit al Ardealului, Ioan Meţianu, ctitorul Catedralei mitropolitane din Sibiu, a fost comemorat miercuri, 03 februarie 2016, în cetatea transilvană, în cadrul unui eveniment duhovnicesc şi cultural. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Comemorarea Mitropolitului Ioan Meţianu, trecut la cele veşnice pe 3 februarie 1916, a avut loc la mormântul ierarhului din cimitirul Bisericii Buna Vestire din oraş. Aici, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat un parastas şi s-a rugat pentru odihna veşnică a sufletului celui care a rămas în istoria Transilvaniei ca un mare cărturar, ctitor de locaşuri sfinte şi de instituţii româneşti, precum şi un vrednic păstor de suflete. În soborul slujitor s-au aflat şi: pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan şi pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Şaguna, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, preoţii slujitori de la Biserica Buna Vestire şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Bisericii Buna Vestire, condus de Ciprian Onica.

Numeroşi credincioşi, cadre didactice şi oaspeţi au participat la eveniment şi au adus un pios omagiu marelui ierarh comemorat la un secol de la trecerea în veşnicie. Organizatorii au pregătit coroane de flori pentru a fi depuse la mormântul Mitropolitului Ioan Meţianu, în semn de recunoştinţă faţă de toate realizările sale pastorale, culturale, ctitoriceşti şi duhovniceşti.

După slujba de pomenire, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre viaţa deosebită a Mitropolitului Ioan Meţianu, un slujitor de vocaţie al Bisericii timp de peste 60 de ani, dintre care peste 40 de ani i-a dedicat slujirii arhiereşti, ca episcop al Aradului şi mai apoi ca Mitropolit al Ardealului.

Manifestările au continuat cu prelegerea preşedintelui Asociaţiunii ASTRA, prof. univ. dr. Dumitru Acu. În cuvântul său, preşedintele “ASTRA”a vorbit despre contribuţia Mitropolitului Ioan Meţianu la emanciparea poporului român din Ardeal prin cultură şi despre participarea sa la activităţile Asociaţiunii.

Comentarii Facebook


Știri recente