Mitropolitul Ioan a primit Medalia de Aur a Universității de Vest din Timișoara

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, i-a înmânat sâmbătă Mitropolitului Ioan al Banatului Medalia de Aur a instituției academice. Momentul a încununat seria de manifestări prin care universitatea a celebrat 80 de ani de la înființare.

Evenimentul a debutat cu inaugurarea a două lucrări de artă monumentală create de artistul Silviu Oravitzan pentru sediul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) al Universității de Vest din Timișoara (UVT): „Floarea vieții” și „Mecanica cerului”.

Slujba de binecuvântare a celor două lucrări a fost oficiată de Părintele Conferențiar Constantin Jinga, coordonatorul Facultății de Teologie Ortodoxă din Timișoara, și de Părintele Lector Adrian Covan, profesor în cadrul aceleiași facultăți.

„Lucrarea care are în centrul ei Floarea vieții te copleșește prin lumină. Cred că unul dintre mesajele pe care autorul a dorit să le transmită este că lumina dă sens vieții”, a spus Mitropolitul Ioan.

O lucrare monumentală care marchează 80 de ani de la înființarea Universității de Vest din Timișoara a fost binecuvântată de părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din oraș sâmbătă, 25 mai 2024. Foto: Mitropolia Banatului

Momentul a fost moderat de conf. univ. dr. Octavian Mădălin Bunoiu, prorectorul UVT și președintele Fundației Oravitzan. Corul Facultății de Teologie, dirijat de Părintele Laurian Popa, a interpretat un buchet de pricesne și tropare specifice perioadei post-pascale.

În continuare, în aula ICAM, a avut loc ceremonia de decernare a Diplomei și Medaliei de Aur Înaltpreasfințitului Părinte Ioan.

„Un model demn de urmat”

Distincția a fost oferită  la propunerea Facultății de Litere, Istorie și Teologie, în semn de recunoștință pentru contribuția remarcabilă la susținerea învățământului superior teologic românesc, dar și pentru a marca 10 ani de la întronizarea Părintelui Mitropolit Ioan, a spus Rectorul Marilen Gabriel Pirtea.

„Prin personalitatea sa plenară și activitatea neobosită de edificare a semenilor, Înaltpreasfinția Sa este în chip firesc foarte aproape de valorile și de misiunea asumată de Universitatea de Vest, de a șlefui caracterele tinere, noile generații, de a oferi studenților modele demne de urmat, prin recunoașterea reperelor adevărate și consacrate, menite să le consolideze profilul intelectual, dar și cel moral și spiritual”, a spus rectorul UVT.

„Părinte Mitropolit Ioan Selejan, Medalia de Aur pe care o decernăm astăzi Înaltpreasfinției Voastre este un semn de aleasă prețuire și deplină încredere într-o colaborare viitoare la fel de rodnică pe tărâmul cultivării adevăratelor valori ale învățământului, culturii și spiritualității.”

„Suntem onorați de prezența Înaltpreasfinției Voastre în această aulă și vă mulțumim pentru că ne oferiți un model demn de urmat. Vă urăm inspirație, sănătate și putere de muncă și vă dorim să continuați cu aceeași dăruire misiunea însemnată la care ați fost chemat”, a mai spus prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

„Nimeni nu poate da răspunsuri exacte mai bine decât știința. Totuși, dacă ne uităm la istoria cercetării științifice, vedem că și știința, de-a lungul timpului, a avut anumite naivități. Acestea au fost încercările oamenilor de a depăși necunoscutul în care trăiau”, a spus Mitropolitul Ioan.

„Domnilor rectori, v-aș îndemna să le spuneți studenților despre marile întrebări ale cercetării științifice și să îi încurajați să studieze natura materiei, natura universului, natura vieții și, mai presus de toate, natura minții”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.


Evenimentul a fost ultimul din seria de manifestări organizate de universitate pentru a aniversa 80 de ani de la înființare. Între acestea se numără o întâlnire culturală cu filosoful Gabriel Liiceanu și lucrările Consiliului Național al Rectorilor. Seria de manifestări s-a intitulat „UVT pentru comunitate, pentru Timișoara!”

Foto credit: Mitropolia Banatului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente