Mitropolitul Inochentie, impresionat de pelerinii de la Nicula. Cum se desfăşoară misiunea în Africa

Înaltpreasfinţitul Părinte Inochentie, Mitropolit de Rwanda şi Burundi, a plecat impresionat de pelerinii de la Nicula şi a relatat cum se desfăşoară misiunea pe continentul african.

Ierarhul a efectuat o vizită în perioada 13-19 august în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în timpul căreia a participat la sfintele slujbe şi la pelerinajul ocazionat de hramul Mănăstirii Nicula.

Mai înainte de a părăsi luni România, ierarhul a acordat un interviu pentru Radio Renaşterea.

El a prezentat diferenţele dintre pastoraţia din Africa şi cea din ţara noastră.

„Aici sunteți un popor unitar, cu o singură limbă, acolo, fiecare popor, fiecare trib, își are propria limbă, propriul dialect, chiar și cântările și dansurile sunt specifice fiecărui trib”.

Muzica în cultul ortodox african

În interviu, Mitropolitul de Rwanda şi Burundi a vorbit şi despre importanţa muzicii în pastoraţia africană.

„Noi, ca africani, simțim muzica. Fie că este muzica bizantină sau corală, de inspirație slavonă, atunci când aud această muzică, credincioșii africani simt că trebuie să se miște în ritmul ei, să bată, poate, și toba, iar preoții s-au adaptat acestui specific al nostru”.

„Cel mai important este însă ce este în inima lor, ce le spune inima lor. Fie că dănţuiesc, fie că se manifestă altfel, ceea ce este important este ceea ce poartă în inimă”, a spus Mitropolitul.

Sfaturile ierarhului

Înaltpreasfinţitul Părinte Inochentie i-a îndemnat pe credincioşii ortodocşi români să rămână „puternici în credinţă şi ataşati Bisericii şi tradiţiilor ortodoxe” şi să se simtă „ca peştele care înoată în apă”.

„Dacă suntem scoşi din viaţa liturgică a Bisericii suntem precum peştele scos din apă care va rămâne fără de viaţă”, a atras atenţia ierarhul african.

El a fost întrebat şi despre mijloacele mass-media utilizate în Africa pentru ca mesajul Evangheliei să ajungă la credincioşii ortodocşi de pe continent.

Mitropolitul Inochentie a răspuns că „toate celelalte cultele religioase au în Africa posturi de radio şi de televiziune”, dar ei sunt încă la început subliniind că totuşi evenimentele lor majore sunt reflectate de canalele naţionale.

Impresii din timpul vizitei

La finalul interviului, Părintele Mitropolit a declarat că a rămas impresionat de „smerenia și răbdarea pelerinilor” participanţi la hramul Mănăstirii Nicula.

„Plec foarte încărcat duhovnicește și impresionat de smerenia și răbdarea pelerinilor care au mers atâția kilometri pe jos spre mănăstire, care au rămas în noaptea aceea afară, în ploaie. Unii au cântat toată noaptea și plec cu această smerenie a lor în suflet, cu răbdarea și cu dragostea lor”.

„Mi-aș dori să am posibilitatea să aduc credincioși din eparhia pe care o păstoresc să trăiască alături de dumneavoastră și să vadă această duhovnicie autentică”, a spus ierarhul.

Foto credit: Radio Renaşterea / Andrei Vlădăreanu

Comentarii Facebook


Știri recente