Mitropolitul Inochentie de Rwanda va participa la ceremonia de canonizare a Sf. Ioan de Valaam – Finlanda

Înaltpreasfinţitul Părinte Inochentie de Rwanda şi Burundi va participa la ceremonia de canonizare a Sfântului Ioan de Valaam care va avea loc în perioada 31 mai – 2 iunie la mănăstirea finlandeză, informează Biserica Ortodoxă a Finlandei.

Participarea la evenimentul desfăşurat la Mănăstirea Valaam face parte din vizita pe care Mitropolitul Inochentie o efectuează în Finlanda din 25 mai până în 10 iunie 2019.

Vizita are ca obiectiv buna cunoaştere a vieţii ecleziale finlandeze şi întărirea legăturilor de colaborare.

Mitropolitul Inochentie a vizitat ultima oară Finlanda în anul 2015.

Eparhia de Rwanda și Burundi aparține canonic de Patriarhia Alexandrei și are în jurisdicție credincioșii din cele două țări.

Eparhia a fost înființată printr-un decret sinodal în 6 octombrie 2009.

Ierarhul nu este străin nici de ţara noastră. Mitropolitul s-a aflat în România în anul 2017 cu prilejul hramului catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea, fiind invitat de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Tot în anul 2017 a participat la Sărbătoarea Sf. Iosif cel nou de la Partoş, hramul catedralei Mitropolitane din Timişoara.

Sfântul Ioan de Valaam

Hotărârea canonizării Sfântului Ioan a fost aprobată de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice întrunit în luna noiembrie a anului 2018.

Ivan Alekseyevich Alekseyev s-a născut în data de 14 februarie 1873 în satul Gubka.

În iunie 1910 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Valaam, de lângă Sankt Petersburg.

De numele sfântului Ioan se leagă comunitatea monastică de la Petsamo, comunitate care se va alătura în 1940 obștii noul Valaam.

Sfântul Ioan a trecut la cele veșnice în 5 iunie 1948.

Potrivit site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe din Finlanda, demersurile pentru canonizare au început încă din anul 2016, documentele fiind înaintate Patriarhiei Ecumenice în luna aprilie a acelui an.

Biserica Finlandei este o Biserică Ortodoxă autonomă, al cărei primat este confirmat de Patriarhia de Constantinopol.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente