Mitropolitul Ignatie al Demetriadei l-a vizitat pe Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților

Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților a primit sâmbătă vizita delegației care a adus, pentru câteva zile, la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, câte un fragment din Sfânta Cruce a Domnului și din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Delegația a fost condusă de Mitropolitul Ignatie al Demetriadei (Grecia).

Oaspeții greci au fost întâmpinați de Arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” și de membri ai obștii.

Din delegația ce l-a însoțit pe Mitropolitul Ignatie al Demetriadei au făcut parte Arhim. Maxim, vicarul mitropoliei, Arhim. Nectarie, starețul Mănăstirii Ano Xenia, și Pr. Andrei.

După o scurtă prezentare a istoriei de 500 de ani a Bisericii „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, Starețul Serafim Grigoraș a prezentat succint și câteva informații despre Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul Moldovei, și despre programul de restaurare și conservare al așezământului monahal, inițiat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.

Oaspeții s-au închinat la moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceva, iar Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, Mitropolitul Demetriadei, a semnat, potrivit tradiției bizantine, în Sf. Evanghelie aflată pe Sf. Masă.

Într-un scurt cuvânt adresat obștii și credincioșilor prezenți în biserica mănăstirii, Mitropolitul Ignatie a mulțumit pentru primirea călduroasă, subliniind că, după ce a vizitat și mănăstirile Putna, Sihăstria Putnei și Sucevița, a înțeles că bucovinenii, dar și pelerinii, știu să prețuiască comoara cea mai mare a creștinului: credința.

Mitropolitul Ignatie a subliniat bucuria legăturii fraterne între Bisericile Ortodoxe surori Greacă și Română și între popoarele grec și român.

Într-o vreme de mari incertitudini este bine să afirmăm legătura spirituală bazată pe credința în Iisus Hristos, Biruitorul păcatului, al violenței și al morții și Dătătorul unei alte vieți, viața nouă, viața veșnică cerească, a spus Înbaltpreasfinția Sa.

Atunci când trăim cu adevărat credința ortodoxă dobândim experiența Mântuitorului Hristos în inimile noastre, a încheiat ierarhul.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, au primit apoi delegația la Reședința Arhiepiscopală.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit delegației grecești pentru pelerinajul cu cinstitele moaște la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi.

Mitropolitul Ignatie s-a arătat emoționat de această întâlnire, amintind că primul său stareț se numea Calinic. El a menționat că se bucură să-l cunoască pe ierarhul Sucevei și Rădăuților, despre care auzise că a realizat multe lucruri frumoase în eparhia sa.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a  subliniat că ceea ce s-a făcut la Suceava se datorează și echipei tinere de consilieri, de la care permanent își extrage forța de a iniția noi acțiuni.

La final, Arhiepiscopul Sucevei i-a oferit Mitropolitului Demetriadei o icoană și alte daruri.

Duminică, membrii delegației din Grecia au participat, împreună cu odoarele aduse în pelerinaj, la slujba de la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, dedicată sărbătoririi în avans a Sfântului Ierarh Ioan de Râșca și Secu, trecut în Calendarul Ortodox în ziua de 30 august.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente