Mitropolitul de Oulu din Biserica Ortodoxă a Finlandei a slujit în Zalău

Înaltpreasfințitul Părinte Ilie, Mitropolit de Oulu, a liturghisit și a predicat duminică în Zalău. Ierarhul din Biserica Finlandei a slujit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu al Sălajului în Parohia Sf. Toma.

Mitropolitul Ilie a fost hirotonit arhiereu în anul 2015.

A studiat teologia ortodoxă între 2001 şi 2003 la Institutul „Sf. Vladimir“ din New York. A fost hirotonit diacon celibatar în anul 2003 de Înaltpreasfinţitul Părinte Ambrozie, Mitropolit de Helsinki, pe seama Bisericii „Sfântul Gherman“ de Alaska din Espoo.

Hirotonia în preot a primit-o de la Arhiepiscopul Leo a toată Finlanda în data de 1 septembrie 2003 în Biserica „Învierea Domnului“ din Jyväskylä.

Până în 2006, viitorul arhiereu a slujit în Parohia Jyväskylä – Finlanda Centrală, iar din 2006 până în 2014 a fost parohul Parohiei Vaasa, pe malul Golfului Botnic al Mării Baltice.

În data de 26 noiembrie 2014 a fost ales Episcop al Eparhiei de Oulu. A fost tuns în monahism la Mănăstirea Noul Valaam (Uusi Valamo) pe 16 noiembrie 2014, primind numele Elia (Ilie).

După liturghia din 8 decembrie, Preasfințitul Părinte Petroniu a adresat un cuvânt de bun venit Înaltpreasfințitului Părinte Ilie și a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată în parohia Sf. Toma.

La rândul său, părintele Ionuț Pop a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezență și le-a oferit câte un set compus din cruce pectorală și engolpion.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău este o biserică nouă, piatra de temelie lăcașului de cult fiind sfințită în Duminica Tomii din anul 2009.

În anul 2015, lăcașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, primindu-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.

Foto credit: Episcopia Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente