Mitropolitul Clujului a resfinţit monumentul închinat foștilor deținuți politici din Gherla

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a resfinţit sâmbătă monumentul din Cimitirul Central Gherla închinat foștilor deținuți politici, informează Radio Renaşterea.

A fost inaugurat în 1993 de Mitropolitul Bartolomeu Anania. Monumentul este situat în partea nord-vestică a cimitirului, fiind  proiectat de arhitectul Ioan Mitrea, și are ca piesă centrală o cruce înaltă de 15 metri, orientată spre clădirea Penitenciarului Gherla. Din ansamblu monumental mai fac parte un baldachin pentru oficierea slujbelor de pomenire și un perete votiv care amintește numele deținuților politici care au suferit moartea în această închisoare.

Astfel, în ultima vreme au fost executate mai multe lucrări de reabilitare: a fost curăţată crucea înaltă de 15 metri, a fost montat un mecanism de iluminare nocturnă, au fost amplasate mai multe plăci comemorative.

De asemenea, au fost instalaţi stâlpi pentru drapel şi a fost amenajată o alee iluminată.

Mitropolitul Andrei, la resfinţirea monumentului. Foto credit: Mitropolia Clujului

Cei care s-au implicat în refacerea monumentului au primit distincţii şi diplome de apreciere.

În semn de apreciere și recunoștință, Părintele Mitropolit Andrei i-a acordat primarului municipiului Gherla, Ovidiu Ionel Drăgan, Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar coordonatorului proiectului de renovare a monumentului, în persoana administratorului Cimitirelor Ortodoxe din Gherla, Darius Ștefan Filip, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente