Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a binecuvântat duminică centrul cultural-misionar al Parohiei „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca, închinat Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction (Munteanu) de la Cluj.
Momentul a fost precedat de Sfânta Liturghie, oficiată de Părintele Mitropolit Andrei împreună cu Arhim. Iacob Rus, starețul Mănăstirii Băișoara, cu Pr. Dumitru Boca, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, cu Arhid. Claudiu Grama, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, cu Pr. Protopop Alexandru Constantin Ciui de la Protoieria Cluj II, cu parohul Raul-Vasile Pap și cu preotul slujitor Vlad-Cornel Bob.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre Pilda Vameșului și a Fariseului și despre semnificația perioadei Triodului: Sfânta Biserică „ne învață să fim smeriți”, a spus Mitropolitul Clujului.
La final, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare și i-a dăruit din partea comunității o icoană cu Maica Domnului.
Diplome și distincții
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh și i-a acordat preotului slujitor Vlad-Cornel Bob Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”. Părintele Paroh Raul-Vasile Pap coordonează Departamentul de misiune și cateheză al Arhiepiscopiei Clujului.
Preotul pensionar Alexa Chira, fost paroh și ctitorul bisericii parohiale, a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici.

Prof. univ. dr. Gheorghe Victor Dumănescu, cadru universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”.
Membrii Consiliului și Comitetului Parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
Un centru ocrotit de un sfânt recent
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Andrei a sfințit apa și a binecuvântat spațiul de la demisolul bisericii, unde a fost amenajat Centrul cultural-catehetic „Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj” destinat atât copiilor și tinerilor, cât și adulților din comunitate.
„În ultimii doi ani, au fost realizate mai multe lucrări de renovare, amenajare și modernizare a acestui spațiu, astfel încât să poată găzdui, în cele mai bune condiții, un centru cultural-catehetic destinat copiilor, tinerilor și adulților din parohia noastră și nu numai”, a explicat Părintele Paroh Raul-Vasile Pap, citat de site-ul eparhial.
Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj a fost închis de regimul comunist tocmai pentru că a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor și adulților, fapt care l-a adus în atenția Securității.
A fost anchetat și, în 1959, condamnat la 17 ani de temniță grea. După recurs, a rămas cu 8 ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A murit în 8 martie 1961, la închisoarea Aiud.
Contextul Anului omagial 2025
16 cuvioși și mărturisitori din secolul 20, printre care și Sf. Pr. Mc. Liviu Galaction de la Cluj, au fost canonizați anul trecut de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Proclamarea generală a canonizării lor a avut loc în 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, ca parte a manifestărilor dedicate Anului omagial -comemorativ 2025, dedicat Centenarului Patriarhiei Române și mărturisitorilor ortodocși români din secolul 20.
Proclamarea locală a canonizării sfântului va avea loc în 25 martie la hramul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim