Mitropolitul Basarabiei: Suntem un Neam, o Biserică, o Istorie și un Ideal

Mitropolitul Petru transmite un mesaj către clerici și credincioși la aniversarea a 28 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

„Acum douăzeci și opt de ani în urmă, am fost cu toții martorii și trăitorii unui act de dreptate, încurajat, susținut și aprobat de către Patriarhia Română, prin reactivarea Mitropoliei istorice a Basarabiei, ruptă în anii 4o, într-un mod abuziv, de la sânul Bisericii Mame, de către ocupanții teritoriului dintre Prut și Nistru”, scrie Mitropolitul Basarabiei.

„Am început timid, cu câteva biserici”, își amintește ierarhul, „iar astăzi, ne apropiem curajos de un număr de 200 de parohii și desfășurăm multe activități și proiecte, îndreptate spre oameni, așa cum ne învață Mântuitorul Hristos”.

„La nivelul planificărilor, ne dorim să evoluăm și să înregistrăm progrese în ceea ce privește activitatea catehetică, pastorală și misionară în acest spațiu și să cultivăm în continuare adevărul de credință ortodoxă și de aprtenență justificată la Neam, pentru că indiferent de speculații, suntem un Neam, o Biserică, o Istorie și un Ideal, alături de întreaga suflare românească”.

„Dorim tuturor clericilor și credincioșilor din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei multă sănătate, bucurii duhovnicești și curaj în mărturisirea adevărului de Credință și de Neam, iar de la Noi primiți arhierești binecuvântări”, a transmis IPS Petru.

În 19 decembrie s-au împlinit 28 de ani de la recunoașterea reactivării Mitropoliei Basarabiei de Patriarhia Română. Evenimentul istoric a avut loc în data de 19 decembrie 1992.

Adunarea Eparhială constituită la Chişinău a hotărât în data de 14 septembrie 1992 reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat din 1925, fiind sancţionată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925.  A funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente