Mitropolitul Basarabiei a sfinţit un monument dedicat eroilor neamului / „Amintește de dragostea noastră faţă de tot ce este sfânt”

Înaltpreasfinţitul Părinte Petru a sfinţit duminică, în localitatea basarabeană Bubuieci, un monument dedicat eroilor neamului. Amplasat în curtea bisericii Adormirea Maicii Domnului, monumentul a fost reconstruit de Asociaţia Monumentum împreună cu ASCOR Iaşi, pe baza unor fotografii și descrieri de arhivă.

Iulian Rusanovschi, iniţiatorul proiectului de reconstrucţie, spune că monumentul „amintește de suferința poporului roman, dar și de dragostea noastră faţă de tot ce este sfânt”.

Sfinţirea a avut loc după Sfânta Liturghie prezidată de Mitropolitul Petru. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei.

Pentru activitatea pastorală, părintelui paroh Andrei Deleu i-a fost conferită distincţia „Crucea Mitropoliei Basarabiei”

Ctitorii şi binefăcătorii parohiei Bubuieci au primit, la propunerea părintelui paroh, Ordinul Ștefan cel Mare și Sfânt, gradul al III-lea, și ordinul Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.

Monumentul din Bubuieci a fost construit în urma unui parteneriat realizat între Asociaţia basarabeană Monumentum şi ASCOR Iaşi, cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat al Guvernului României şi al preotului Andrei Deleu de la parohia Adormirea Maicii Domnului din Bubuieci.

Parteneriatul presupune şi refacerea monumentului dedicat victimelor regimului bolșevic din Parcul Valea Morilor – Chișinău.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente