Mitropolitul Bartolomeu Anania va avea o casă memorială în satul natal

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a inițiat construirea unei case memoriale în cinstea Mitropolitului Bartolomeu Anania. Edificiul va fi amenajat în Glăvile, satul natal al celui supranumit „Leul Ardealului” şi urmează să fie inaugurat anul viitor, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea mitropolitului.  

Proiectul a fost demarat pentru „a-l așeza pe ierarh în conștiința locuitorilor, în cultura și spiritualitatea locurilor natale”, ne-a transmis pr. Constantin Olariu, Arhiepiscopia Râmnicului.

Casa memorială va prezenta aspecte din perioada copilăriei și a studiilor, călugăria, detențiile, slujirea și activitatea la Patriarhie, munca la diortosirea Bibliei și întreaga activitate cărturărească, precum și slujirea în demnitatea de arhiereu.

„Pentru a prezenta lucrarea misionară și culturală desfășurată în țară și străinătate, în casa memorială vor fi așezate obiecte ce au aparținut Mitropolitului Bartolomeu Anania, copii ale manuscriselor sale, opera și critica asupra acesteia, copii din corespondență și mesaje așezate ca dedicație pe volumele sale, fotografii din întâlnirile cu personalități ale Bisericii și culturii, de la inaugurarea și din activitatea instituțiilor pe care le-a ctitorit, distincții cu care a fost apreciat”, a precizat părintele Olariu.


Mitropolitul Bartolomeu 

  • A fost ucenicul literar al poetului Tudor Arghezi; 
  • A fost închis şase ani la Aiud; 
  • Asculta Bach şi Mozart;
  • Colecţiona coupe-papier;

De asemenea, clădirea este prevăzută cu o bibliotecă și o sală media în care vor putea fi proiectate înregistrări ale diferitelor evenimente și momente importante din viața Mitropolitului Bartolomeu.

„În împlinirea acestui demers, a fost adresată invitația apropiaților și colaboratorilor săi direcți, reprezentanților instituțiilor pe care le-a întemeiat, oamenilor de cultură și tuturor celor care au creionat aspecte ale vieții, slujirii și operei mitropolitului Bartolomeu Anania, să contribuie la așezarea unui număr cât mai mare de mărturii care pot oferi imaginea de ansamblu a personalității sale”, a declarat pr. Constantin Olariu.

Bartolomeu Anania

Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile, județul Vâlcea.

A studiat la Seminarul „Central” din București în perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu, obținând licența în Teologie în anul 1948. În 1944 s-a înscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.

Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul administrației patriarhale. Au urmat șase ani de temniță cruntă, în închisoarea de la Aiud, fiind supus așa numitelor activități de reeducare. În 1966, la doi ani după eliberarea din închisoare, a fost trimis de Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite ale Americii, unde a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române.

Zece ani mai târziu se întoarce în țară, unde va îndeplini funcția de director al Institutului Biblic până în 1982, anul în care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica în totalitate scrisului.

În anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiereu.

În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…