Mitropolitul Banatului a slujit la hramul mănăstirii Româneşti (VIDEO)

IPS Ioan a slujit la Hramul Mănăstirii Româneşti - Arhiepiscopia Timişoarei

În ziua de cinstire a Sfântului Profet Ilie, Mitropolitul Banatului a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Româneşti, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei. Aşezământul monahal ctitorit de Patriarhul Miron Cristea îl are ca ocrotitor pe prorocul din Tesba Galadului.

Slujba a fost oficiată de altarul de vară al mănăstirii. La Sfânta Liturghie au participat credincioşi din întreg Banatul, dar și din județele Bihor, Covasna, Caraș-Severin, Hunedoara, precum şi reprezentanți ai autorităților locale şi judeţene.

La finalul ceremonialului liturgic, Părintele Mitropolit Ioan a rostit o omilie despre contextul istoric și religios în care a trăit proorocul Dumnezeului Celui Viu, Sfântul Ilie Tesviteanul, călăuzitorul poporului evreu către lumina dreptei credințe.

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul a oficiat, în cimitirul monahal, slujba de pomenire pentru vieţuitorii, ostenitorii şi ctitorii aşezământului trecuţi la cele veşnice. La final, obștea mănăstirii a oferit pelerinilor, în semn de răsplată și mângâiere, pachete cu alimente.

***

Momentul de început al Mănăstirii Românești este anul 1910, când Preasfințitul Părinte Elie Miron Cristea, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită pastorală în parohiile din aceste locuri. Admirând frumusețea peisajului de la poalele Munților Poiana Ruscă, hotărăște ca, pe locul numit „Balta caldă” (aici aflându-se un izvor cu apă semitermală, cu o temperatură constantă de 18°C), să se zidească o vatră monahală.

Doi ani mai târziu se pune temelia bisericii, lucrările avansând prin dania episcopului Elie Miron Cristea și a familiei Glava din localitatea Românești. După numele ctitorului său, mănăstirea nu numai că este cunoscută ca „Izvorul lui Miron”, dar primește ca protector spiritual pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, unul dintre proorocii importanți ai Vechiului Testament, cel căruia stihiile i s-au supus şi cerul i-a dat ascultare. În 1995 s-au efectuat ample lucrări de construcție: un paraclis, un corp de chili, bibliotecă și spații de cazare.

Noul paraclis cu hramul „Izvorul Tămăduirii” a fost sfințit la 8 iunie 2003 de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Comentarii Facebook


Știri recente