Mitropolitul Ardealului Doctor Honoris Causa al Universitatii din Alba Iulia

În cadrul Simpozionului Internațional „Euharistie și Martiriu. De la vechile catacombe la închisorile comuniste”, desfășurat în perioada 6-8 mai la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al universității din orașul transilvan.

Ceremonia acordării acestui important titlu academic a avut loc la 6 mai 2014 și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, urmată de mesajele de salut ale oficialităților și oaspeților sosiți la Alba Iulia pentru a participa la cea de-a 13-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Arte. La ceremonie au fost prezenți Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, președintele senatului universitar, prof. univ. dr. Nicolae Todea, rectorul instituției de învățământ superior din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz, decanul facultății gazdă, pr. prof. univ. dr. Ioan Emil jurcan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, consilierul cultural de la aceeași eparhie, pr. Savu Popa, cadre didactice de la mai multe facultăți din țară și din străinătate, amintint aici pe renumitul bioetician american prof. univ. dr. Herman Tristram Engelhardt jr., preoți, consilieri eparhiali, monahi, studenți și oaspeți din mediul cultural și academic.

În prezența tuturor membrilor Senatului Universității „1 decembrie 1918”, președintele prof. univ. dr. Nicolae Todea a deschis ceremonia acordării titlului de „Doctor Honoris Causa”, subliniind importanța momentului pentru mediul academic din vechea cetate a unirii românilor. Corul studenților teologi a interpretat la început celebrul imn „Gaudeamus igitur”, pentru ca mai apoi, IPS Arhiepiscop Irineu să dea citire cuvântului „Laudatio”.

Diploma și hotărârea senatului universitare au fost citite și înmânate de rectorul Daniel Breaz, care i-a mulțumit ierarhului pentru acceptarea acestei distincții de recunoaștere a meritelor și a implicării în mod special în activitățile Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Teologie din Alba Iulia.

În cuvântul de întâmpinare, potrivit mitropolia-ardealului.ro, IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit conducerii universității pentru onorantul titlu acordat și a subliniat faptul că facultatea din Alba Iulia este strâns legată de cea de la Sibiu nu doar prin activități academice comune, ci și prin faptul că majoritatea cadrelor didactice de la mai tânăra instituție au fost instruite și pregătite prin programele de studiu de la vechea academie șaguniană.

Prezentarea ierarhului a avut titlul „Învierea lui Hristos și chemarea la Masa Împărăției”.

La final, rectorul Daniel Breaz i-a oferit IPS Mitropolit Laurențiu un tablou cu vechea cetate a Alba Iuliei, iar ierarhul a oferit gazdelor și bibliotecii de la Facultatea de Teologie mai multe cărți apărute la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului.

Comentarii Facebook


Știri recente