Mitropolitul Ardealului a vizitat cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlă din Transilvania

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a vizitat duminică Muzeul „Pr. Zosim Oancea” din Sibiel. Instituţia muzeală  găzduieşte cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlă din Transilvania, „o splendoare de creativitate artistică de inspiraţie religioasă născută din bogăţia tradiţiei creştine ortodoxe şi din fantezia pictorilor ţărani români”.

În colecţia muzeului se află peste 600 de exponate, din următoarele zone geografice: Nicula, Valea Mureşului, Făgăraş, Braşov, Mărginimea Sibiului.

Ierarhul a vizitat muzeul în contextul slujirii în biserica aflată în proximitatea instituţiei de cultură.

În omilia de la liturghie, Mitropolitul Laurenţiu a vorbit despre importanţa faptelor bune pentru mântuire.

„Nu este suficient numai să postim cu postul de bucate, punând propriul trup la osteneală, ci trebuie mai ales să împărtăşim și să înmulțim dragostea dumnezeiască pe care am primit-o de sus, ca dar, şi care este în sufletul nostru și fără de care nu putem trăi. Trebuie s-o înmulţim prin lucrările pe care noi le săvârşim în viață, ajutând pe cel în suferință, prin aducerea lui la Hristos, Doctorul și Tămăduitorul deplin”.

Muzeul „Pr. Zosim Oancea”

A fost înfiinţat de Părintele Zosim Oancea, mărturisitor în temniţele comuniste.

Ajuns preot la Sibiel, în ianuarie 1964, Părintele Oancea a avut iniţiativa organizării unui muzeu de icoane pe sticlă după ce, în 1965, a restaurat vechea biserică a satului (1765), valoroasă prin frescele realizate între 1774 şi 1775 de pictorii Stan şi Iacob din Răşinari.

Părintele Oancea i-a îndemnat locuitorii Sibielului să doneze icoanele pe sticlă regăsite în casele lor pentru a le expune într-un muzeu de interes public.

Într-o primă fază, colecţia a cuprins între 150-200 de icoane şi au fost depuse în primul sediu al muzeului, o veche magazie situată în spatele bisericii şi reconstruită complet între 1970 şi 1971.

Mărirea progresivă a colecţiei şi creşterea numărului de vizitatori chiar şi din străinătate au determinat, datorită unor donaţii internaţionale (în primul rând din partea Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Geneva), realizarea celei de-a doua clădiri, începută în 1976 şi încheiată în 1983, actualul sediu al Muzeului.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente