Mitropolitul Andrei la hramul ctitoriei ştefaniene de la Vad: Să avem şi noi verticalitatea Sfântului Ştefan cel Mare

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a îndemnat luni, la hramul Mănăstirii de la Vad, să îi urmăm Sfântului Ştefan cel Mare, să ieşim din „slăbănogeala noastră” şi să avem „verticalitatea lui”.

Mănăstirea de la Vad, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului, a fost reactivată în toamna anului 2011, la inițiativa Mitropolitului Andrei, fiind aşezată și sub patronajul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

La Vad a existat o mănăstire încă din secolele XV-XVI, unde a funcţionat centrul episcopal, de unde vine și denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În cuvântul de la Liturghie, ierarhul a elogiat viaţa deosebită a Sfântului Ştefan cel Mare de la a cărui canonizare s-au împlinit 27 ani.

El a citat din Nicolae Iorga, cel care l-a numit pe Sfântul Domnitor „cea mai deplină şi curată icoană a sufletului poporului român.

De asemenea, a amintit cuvintele lui Grigore Ureche care precizează că în ziua îngroprării lui „Ştefan Vodă” a fost multă „jale şi plângere“.

„Atât plânset era că toţi plângeau ca după un părinte al lor“.

Răspunsurile la slujbă au fost oferite de corul de monahii de la Mănăstirea Piatra Fântânele, dirijat de maica Paisia Tomasciuc, informează Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Mănăstirea de la Vad nu este singura ctitorie a Sfântului Ştefan cel Mare în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Biserica din Feleac, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, a fost construită tot de Sfântul Ștefan cel Mare în jurul anului 1488, în timpul păstoririi Arhiepiscopului Daniil.

Reînființarea Mănăstirii  de la Feleac a fost hotărâtă în anul 1991, în vremea păstoririi  Arhiepiscopului Teofil Herineanu.

Foto credit: Arhiepiscopia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente