Mitropolitul Andrei către monahii din Cluj: Asceza nu dărâmă trupul, ci îl fortifică

Mitropolitul Andrei a prezidat joi întâlnirea monahilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurată la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești.

Întâlnirea monahilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul.

În cuvântul rostit la începutul sinaxei monahale, IPS Andrei a subliniat lupta ascetică pe care fiecare monah trebuie să o ducă.

„Pentru a ieși biruitori în lupta noastră, pentru că monahul este un luptător, zice Sfântul Maxim Mărturisitorul: monahul este luptătorul cel mai hotărât în slujba Duhului, este cavalerul eminent al spiritului. Ca să ieșim biruitori într-o bătălie, într-o bătălie spirituală în cazul nostru, de multe ori ea își întinde aria, nu numai în cele ale spiritului, dar întinde toate în cele ce privește viața noastră de om, monahul, ca să poată birui în lupta cu răul, are nevoie de bărbăție”.

„Bărbăția își are rădăcina, paradoxal, nu în îmbuibare, ci în asceză. Acum, în felul acesta a înțeles Sfântul Maxim Mărturisitorul vocația noastră călugărească, bărbăția în lupta cu răul, cavalerii Duhului Sfânt fiind, își are rădăcina în asceză. Pentru că asceza nu dărâmă trupul, ci, din potrivă, îl fortifică. În sensul acesta avem exemple strălucite în fața noastră. Noi, dacă ne smerim, așa cum este călugărește, realizăm cât de slabi și neîmpliniți suntem”, a explicat ierarhul.

Înaltpreasfinția Sa l-a oferit drept exemplu de asceză pe Sfântul Siluan Athonitul.

„Un călugăr bun a fost Sfântul Siluan Athonitul. Cartea pe care Sfântul Sofronie ne-a lăsat-o referitor la viața lui, citim în multe lucruri, dar și faptul că, în această luptă pe care o ducem cu răul, călugării au nevoie de asceză, la ea adaugă o rugăciune, permanent cum zice Sfântul Pavel: Rugați-vă neîncetat! Când ne rugăm, medităm și ne răspundem în conștiința noastră”.

Sfânta Liturghie

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evidențiat faptul că monahii trebuie să pună Sfânta Liturghie și rugăciunea înainte de toate ascultările.

„Rugăciunea este prima preocupare a monahului: Rugați-vă neîncetat. Acum, lumea în care trăim, lumea care se secularizează și mă tem că ne secularizează și pe noi, ne determină să facem cu tare și cu tare și să neglijăm, de pildă, cea mai importantă rugăciune, Sfânta Liturghie”, a atras atenția Mitropolitul Andrei.

„Părinții de odinioară erau foarte riguroși și mergeau la toate ascultările după ce făceau Sfânta Liturghie. Sfânta Liturghie nu o neglijau. Noi ne motivăm că avem altceva de făcut și atunci neglijăm Sfânta Liturghie. Ori rugăciunea rugăciunilor este Sfânta Liturghie”.

„Ca să participăm cum se cuvine la Sfânta Liturghie trebuie să ne spovedim, ca apoi să ne putem împărtăși”.

„Acum veți zice că nu mai sunt duhovnici mari. Poate că nu sunt așa de mulți duhovnici mari, dar și duhovnicii mici ne ajută să ne pregătim pentru Sfânta Liturghie. Nu mai sunt duhovnici mari, dar poate că nici nu suntem în stare să îi căutăm. Așadar, monahul este omul care se lasă scris cu condeiul Duhului, cavalerul Duhului Sfânt, întâi de toate e preocupat de rugăciune și apoi și de celelalte ascultări”.

În cadrul întâlnirii, ieromonahul Efrem Crișan, duhovnicul Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda, a susținut o prelegere intitulată „Misiune creștină ajutată de rugăciunile și nevoința călugărilor”.

Sinaxa a fost moderată de Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, care a anunțat cele mai noi hotărâri ale Sfântului Sinod, decizii administrative și pastoral-misionare.

În Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului există 35 de mănăstiri și un schit, unde viețuiesc aproximativ 300 de monahi și monahii.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Ionuț Chifa


Știri recente