Mitropolia Olteniei: S-a încheiat prima serie a cursurilor de muzeografie

Prin Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” din Craiova, Mitropolia Olteniei a organizat luni, 20 decembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, primul examen de absolvire al cursului autorizat de muzeografie.

Cei 28 de absolvenți sunt în mare parte monahi cu studii superioare din Arhiepiscopia Râmnicului. Șeful comisiei de examinare a fost Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, le-a vorbit absolvenților despre importanța acestor cursuri unice în țară.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu şi a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a Sfinţilor din Oltenia, reuşim în aceste zile să realizăm bilanţul primei grupe de ghizi din cadrul Mitropoliei Olteniei. Începutul acestei inițiative a fost demult așezat în mintea noastră şi apoi realizat în consfătuirile cu factorii de responsabilitate în domeniu. Era necesar ca, după o lungă perioadă de timp, aceşti muzeografi să-şi împrospăteze cunoştinţele, iar alţii dintre ei să primească o diplomă de muzeograf în urma unor cursuri de specialitate”.

„Mănăstirile noastre, colecţiile muzeale şi obiectele din cadrul Arhiepiscopiei noastre şi a Mitropoliei noastre au nevoie întotdeauna să fie popularizate, să fie promovate şi în acelaşi timp să fie aşezate în conştiinţa românilor. Este foarte important lucrul acesta”.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa i-a felicitat pe absolvenţi şi le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat şi au susţinut realizarea acestui proiect.

„În primul rând, ne-am axat în grupa aceasta pe părinţii şi maicile din Arhiepiscopia Râmnicului. Ei au fost primii care au răspuns şi îi mulţumim Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Varsanufie că a răspuns pozitiv la această chemare a noastră. Bineînţeles că aceste cursuri au fost hotărâte în cadrul Sinodului Mitropolitan, atunci am prezentat proiectul nostru, ca să fie de acord toţi părinţii din Mitropolia Olteniei.

„Astfel, au fost realizate cursuri la Mănăstirea Bistriţa, la Mănăstirea Cozia, au fost vizitate şi Mănăstirea Horezu şi alte mănăstiri şi în toate s-au arătat oameni cu un simţ al muzeografului deosebit de important. Aceste cursuri sunt unice în ţară. Suntem primii care realizăm aceste cursuri în Biserica noastră Ortodoxă şi ne dorim ca în continuare să devină o tradiţie şi nădăjduim ca să fie aici, la Craiova, o şcoală de muzeografi. Tuturor celor care şi-au dat concursul le mulţumesc şi le doresc să aibă sărbători binecuvântate şi un Crăciun fericit!”, a adăugat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu.

La final, Mitropolitul Olteniei i-a încurajat pe absolvenți și a subliniat necesitatea unei astfel de pregătiri profesionale.

„Scopul nostru este să informăm oamenii despre mănăstirea noastră, să le trezim conştiinţa despre sacru şi să le arătăm că mănăstirea este o realitate vie a conştiinţei şi tradiţiei noastre duhovniceşti. Prin noi, obiectele respective devin adevărate comori ale artei, ale spiritualităţii, ale culturii noastre româneşti”, le-a transmis absolvenţilor Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Cursul de muzeograf organizat de Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” din Craiova este autorizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale.

Click aici pentru mai multe detalii.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente