Mitropolia Germaniei a fost recunoscută în mod oficial Corporație de drept public în landul Berlin

Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord i-a fost acordată în mod oficial recunoașterea în calitate de Corporație de drept public în landul Berlin.

Evenimentul a avut loc luni în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Biserica românească „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Berlin.

La ceremonia oficială, Senatul Berlinului a fost reprezentat de domnul Gerry Woop, secretar de stat pentru Afaceri Europene, însoțit de o delegație oficială. Din partea Ambasadei României în Germania a participat doamna ambasador Adriana Stănescu, însoțită de domnul Iulian Costache, ministru consilier cultural în cadrul aceleiași instituții, precum și alți oficiali. La eveniment a participat și o delegație oficială al Județului Alba, condusă de domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Mitropolia Germaniei a fost reprezentată la eveniment de Mitropolitul Serafim, însoțit de părintele protopop pentru Germania de Est, Părintele Ioan Forga, precum și de preoții și diaconii din Berlin, cu participarea multor credincioşi ai parohiilor din Berlin.

Ceremonia a fost precedată de Slujba Vecerniei, oficiată în cea mai mare parte în limba germană.

Seria alocuţiunilor a fost deschisă de Mitropolitul Serafim.

„Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, cu sediul la Nürnberg, se bucură de recunoașterea de către stat a statutului de corporație publică și în orașul-stat Berlin și mulțumește autorităților acestui stat federal pentru deschiderea față de românii ortodocși care trăiesc în capitala Germaniei. De asemenea, vă suntem deosebit de recunoscători, domnule secretar de stat, pentru că ați venit personal la biserica noastră pentru a ne înmâna actul oficial în acest sens”.

„Potrivit celui mai recent recensământ din România, peste 85% din totalul populației este ortodoxă română. În calitate de Eparhie Ortodoxă Română din Germania, ne străduim să le oferim credincioșilor noștri posibilitatea de a practica credința în care au fost botezați, oferindu-le în același timp o “casă” spirituală aici, departe de țara din care provin. Credem că astfel îi ajutăm pe români să se integreze bine aici și să prindă rădăcini, atât pentru binele lor, cât și pentru binele societății germane”.

„Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu cel Atotmilostiv și Atotputernic, să binecuvânteze frumoasa capitală a Germaniei, Berlinul, autoritățile sale publice și pe toți locuitorii săi!”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim.

A luat cuvântul domnul secretar de stat Gerry Woop care a evocat drumul lung parcurs până la obținerea de către Mitropolia Germaniei a statutului de Corporație de drept public, dar și faptul că românii contribuie la diversitatea religioasă a landului Berlin.

Doamna ambasador Adriana Stănescu, șeful de misiunii diplomatice a României în Germania, a subliniat importanța momentului pentru relațiile româno-germane, arătând că Biserica are un rol foarte important în menținerea unității comunității românești și păstrarea identității și limbii acesteia.

Statutul de Corporație de drept public

Până în prezent, Mitropolia Germaniei a primit acest statut în landurile Bavaria, Baden-Württemberg, Hessen, Saarland și Renania de Nord-Westfalia. Statutul de corporație de drept public este cea mai înaltă formă de recunoaștere pe care statul german o poate acorda unui cult religios. Acesta este acordat bisericilor mari, bine organizate, cu mulți credincioși, care sunt considerate un partener de durată al statului german și au o influență pozitivă în societate.

Există numeroase avantaje și beneficii pentru statutul de biserică drept Corporație de drept public, în comparație cu organizarea ca asociație înregistrată non-profit, cea mai simplă formă de organizare a parohiilor/comunităților religioase, dar care intră sub incidența dreptului privat și are, din acest punct de vedere, multe dezavantaje. În Germania, comunitățile religioase recunoscute Corporații de drept public pot, în cea mai mare parte, să își organizeze sărbătorile religioase în temeiul Legii privind sărbătorile publice. Școlile și angajatorii pot apoi să elibereze membri ai comunității respective religioase pentru a participa la slujbe.

În plus, este posibil pentru comunitățile religioase să ofere educație religioasă prin intermediul membrilor care sunt calificați să predea religia în școală, contribuind astfel în mod pozitiv la educația socială, culturală și religioasă a elevilor. Apoi, în virtutea propriei competențe legislative, poate emite reglementări privind apartenența la biserică, își pot crea propriile structuri organizatorice și pot reglementa remunerarea și securitatea socială a angajaților în cadrul propriei legi privind funcționarii bisericii. Procesul de conferire a statutului de Corporație publică este complex și necesită mult timp, deoarece procedura nu a fost încă reglementată prin lege la nivel federal, în mod uniform. Fiecare stat federal în parte tratează cererile în mod diferit.

Foto credit: Ioan Costina

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente