Mitropolia Ardealului | A fost lansat albumul Sibiu: Catedrale de oameni

Sala Atrium a Primăriei Sibiu a găzduit miercuri, 19 iulie 2017, lansarea albumului Sibiu: Catedrale de oameni. Materialul a fost realizat de părintele Constantin Necula și Sorana Maier. Albumul prezintă cele mai importante personalități din istoria cetății transilvane, oameni care au făcut din Sibiu o capitală a culturii și spiritualității românești.

Lansarea albumului a marcat vernisarea Expoziției Sibiu: Catedrale de oameni. Prin intermediul acesteia, publicul sibian a avut posibilitatea să afle mai multe despre personalitățile sibiene prin intermediul fotografiilor inedite, însoțite de scurte texte informative.

Expoziția și albumul au fost realizate de Casa de Presă și Editura Tribuna, în cadrul unui proiect derulat în Agenda Culturală 2017, cofinanțat de Primăria Sibiu și Consiliul local Sibiu, noteză site-ul oficial al Mitropoliei.

Partenerii acestui proiect au fost: Mitropolia Ardealului, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană Astra, Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna  și Muzeul Național Brukenthal.

La eveniment au participat prefectul județului Sibiu, Lucian Radu, primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, directorul Bibliotecii „Astra”, Silviu Borș, precum și alte oficialități, reprezentanți ai instituțiilor partenere și oaspeți.

În cuvântul de felicitare primarul Astrid Fodor a mulțumit autorilor albumului pentru efortul depus în a oferi cititorilor o lucrare de evocare a personalităților din istoria orașului.

Este un album dedicat sufletului acestui oraș, adică oamenilor. Știm cu toții că Sibiul s-a dezvoltat, a crescut și a ajuns ceea ce este astăzi datorită comunității sale, dar amprenta consemnată de istorie în ceea ce privește dezvoltarea Sibiului și locul unde se află el astăzi a fost pusă de acele personalități remarcabile, iar cele mai multe dintre ele sunt prezentate în acest album, a spus primarul Astrid Fodor.

În continuare, Sorana Maier a vorbit despre sprijinul oferit la realizarea albumului de Mitropolia Ardealului și celelalte instituții partenere.

Acest album ar fi fost lipsit de substanță fără sprijinul părintelui Constantin Necula și chiar îndrăznesc să spun că are o valoare literară datorită scrierilor sale. Nu am fi putut ilustra albumul fără sprijinul Mitropoliei Ardealului, Bibliotecii Astra și Facultății de Teologie Ortodoxă, a spus Sorana Maier.

Părintele Constantin Necula a subliniat în cuvântul său importanța darurilor făcute de personalitățile sibiene culturii și patrimoniului național.

Albumul acesta este despre noi, nu despre ziduri, nu despre străzi, nu despre ce visăm, ci despre oamenii aceștia care ne-au ținut și ne-au constituit ca oraș, un oraș care n-ar fi avut atâta suflet ar fi fost un oraș gol fără oamenii care au dăruit Sibiului mai mult decât clădiri, au dăruit demnitate, verticalitate și omenie, a subliniat pr. Constantin Necula.

Textul albumului Sibiu: Catedrale de oameni este tradus și în limba engleză, prin eforturile prof. Marcela Albu. Între personalitățile prezentate în lucrare se regăsesc: baronul Samuel von Brukenthal, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Emil Sigerus, George Bariț și Vasile Aaron.

Comentarii Facebook


Știri recente