Ministrul de Externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu membrii comunității românești din Ungaria

Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe al României, s-a întâlnit marți, la Budapesta, cu membrii comunității românești din Ungaria. La întâlnirea găzduită de Ambasada României a participat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Participanții au discutat despre nevoia de susținere din partea statului român pentru învățământul și mass-media în limba română din Ungaria.

Discuțiile cu directorii români de la diferite școli și cu alți conducători de instituții românești au relevat nevoia de personal didactic și de formare a acestuia pentru predarea în limba română la diferite materii, respectiv nevoia de sprijin pentru instituțiile mediatice și universitare ale comunității românești.

Reprezentanții eparhiei ortodoxe române a Ungariei au prezentat nevoile de restaurare pentru anumite lăcașuri de cult, cum este și imobilul rămas de la Fundația Gojdu în Budapesta, unde funcționează Capela Românească și Așezământul Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Participanții au afirmat că va trebui găsit cel mai bun echilibru, cu sprijinul comunității și al celor două state, pentru ca elevii și instituțiile să poată păstra identitatea națională și culturală a românilor din Ungaria, dar și să se adapteze la situația și locurile de muncă din societatea ungară, în care acești oameni trăiesc.

Intenția României și Ungariei este să reia și să facă mai flexibil protocolul de colaborare bilateral, axându-se pe teme concrete și mai ușor de adus la îndeplinire.

Rezolvarea problemelor minorităților din cele două țări se va putea face cel mai bine prin intermediul comitetului de specialitate în domeniul protecției acestor minorități, urmând ca instituțiile diplomatice să păstreze și ele legătura directă cu comunitatea, după exemplul Bisericii Ortodoxe Române.

Ierarhul român al Ungariei a participat la întâlnire însoțit de Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta și Președinte al Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), și de Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin.

Au mai fost prezenți Gabriel Șopandă, Ambasadorul României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin, directori de școli bilingve româno-maghiare, Mihaela Bucin, șefa Catedrei de Limba Română a Facultății de Pedagogie „Juhasz Gyula” din Seghedin, jurnaliști de limbă română din Ungaria.

Ministrul român de Externe a fost însoțit de Alina Orosan, Director General pentru Afaceri Juridice în Ministerul Afacerilor Externe și de alți funcționari din minister și de la ambasadă.

Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe al României, s-a întâlnit marți, 15 noiembrie 2022, la Budapesta, cu membrii comunității românești din Ungaria. Foto: Episcopia Ungariei / Arhid. Emanuel Văduva

Bogdan Aurescu a călătorit la Budapesta pentru a se întâlni cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó, la împlinirea a 20 de ani de la semnarea Declarației de Parteneriat Strategic între România și Ungaria.

Cei doi miniștri au discutat teme legate de relațiile bilaterale româno-maghiare și de schimburile comerciale între cele două țări. Pentru a sprijini dezvoltarea relațiilor, la începutul anului viitor va fi înființată, la Budapesta, Camera de Comerț Româno-Maghiară.

Foto: Episcopia Ungariei / Arhid. Emanuel Văduva

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente